Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Liječenje zuba u trudnoći

Liječenje zuba u trudnoći

Le-enje zuba u trudno-i srijeda

Stomatologa treba posjetiti barem jednom u toku trudnoće a preporučuju se dva stomatološka pregleda. Ne zaboravite da pri svakoj posjeti zubaru naglasite da ste trudni!

Neophodno je da svako krvarenje ili oticanje desni, bol zuba ili desni, ili bilo kakav drugi neprijatan osećaj u ustima, odmah prijavite zubaru. Tokom prvog tromesečja trudnoće pacijentkinja može biti podvrgnuta obuci pravilnog održavanja oralne higijene, obradi parodontalnih džepova i urgentnoj stomatološkoj terapiji.

Drugo tromesečje trudnoće se smatra najbezbjednijim periodom trudnoće za sprovođenje rutinske stomatološke terapije.Taj period treba iskoristiti za eliminaciju potencijalnih problema koji u kasnijoj fazi trudnoće ili odmah nakon porođaja mogu izazvati teškoće.

Kraj osmog i deveti mjesec su period kada se ne preporučuju rutinske stomatološke terapije zato što se buduće majke ne osjećaju komforno u stomatološkoj stolici.Ukoliko je neophodna stomatološka terapija u ovom periodu ,intervencije moraju biti što kraće,a pacijentkinja se mora smjestiti u stolicu u položaj koji joj najviše odgovara.Obimne parodontološke intervencije treba odložiti za period nakon porođaja.Tokom stomatološke terapije ne smiju se ordinirati lijekovi koji prolaskom kroz placentu mogu da izazovu oštećenje ploda,a to su kodein,tetraciklini,streptomicin,dijazepam,barbiturati,itd.

Snimanje zuba u trudnoći

Iako su za rendgensko snimanje u stomatološke svrhe potrebne minimalne doze zračenja, ipak je tokom trudnoće poželjno izbjegavati izlaganje rendgenskim zracima, posebno u prvih 12 nedjelja trudnoće. Ako je snimanje nužno, treba da ga obavite na ispravnom uređaju, uz primjenu svih mjera zaštite i Vas i ploda.

Fluor profilaksa

Pored genetskog nasljeđa, a kasnije i preventive, na sastav i kvalitet bebinih zuba mogu da utiču i buduće mame redovnim unošenjem fluora. Uzima se jedan miligram dnevno, od početka trudnoće do kraja dojenja. Po prestanku dojenja, bebi se daje jedna četvrtina tabletice do četvrte godine, zatim se doza povećava. Fluora, inače, ima u zelenom povrću, ali u maloj koncentraciji.

Kako spriječiti probleme sa zubima u trudnoći?

Najbolji način da se izbjegnu problemi sa zubima u trudnoći je redovno održavanje zuba prije trudnoće. Ukoliko planirate trudnoću, savjetujemo vam da u Vaše planove uključite i posjetu zubaru, kako biste otklonili postojeće probleme i dobili savjete koji mogu sačuvati Vaše zube. U toku trudnoće održavajte higijenu zuba, pridržavajte se savjeta zubara, redovno kontrolišite zube i obavezno se javite zubaru ukoliko osjetite probleme desni. Vodite računa o ishrani, izbjegavajte slatkiše, unosite dosta kalcijuma i vitamina D, koristite mekšu četkicu da biste smanjili iritaciju desni, i redovno mjenjajte četkicu, da biste izbjegli skupljanje bakterija. Pravilna njega i brzo reagovanje, mogu otkloniti mnoge neželjene posljedice.

Izvor: dentalcentar.rs

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top