Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Lingvalna ortodocija

Lingvalna ortodocija

 

Krajem sedamdesetih godina prošlog vijeka u Sjedinjenim Američkim Državama pojavila se jedna nova tehnologija u liječenju odraslih ortodontskih pacijenata. Svjesni značaja lijepog osmijeha a želeći da izbjegnu efekat „train track“ koji daju metalni breketi zaljepljeni za zube i žice koje ih spajaju, ukazali su na potrebu nastanka takvog ortodontskog liječenja koje se spolja zaista ne vidi. Pionir u ovoj oblasti bio je dr Craven Kurz, stomatolog iz Kalifornije, koji je prvi zalijepio obične brekete sa unutrašnje strane zuba! Sjajni rezultati postignuti su kod pacijenata sa nekim manjim deformitetima. Time je stvoren novi dio ortodoncije lingvalna ortodoncija .

Širom svijeta razvilo se nekoliko centara daljeg napretka među kojima najbolji se nalaze u Francuskoj, Njemačkoj, Japanu i SAD-u. Ortodoncija je najkomplikovanija specijalnost u oblasti stomatologije a lingvalna ortodoncija je njen stat of the art deo. Tačni matematički proračuni geometrijskih parametara lica i vilica, precizno pozicioniranje breketa pri lijepljenju, umješnost ortodonta da postavi žicu, ovdje su još važniji nego kod fiksnih aparata koji se lijepe sa spoljašnje strane zuba. Upravo zbog ovolike zahtjevnosti ovog metoda liječenja samo mali broj ortodonata širom svijeta je i koristi.

To je zaista jedini potpuno nevidljiv fiksni način ortodontskog liječenja! Svi dijelovi se nalaze iza zuba i ovo je odlučujući faktor zbog čega se ova tehnologija primjenjuje u liječenju odraslih pacijenata. Pored toga, ovako je moguće svakodnevno pratiti napredak koji je skriven breketima i žicama kada se one zalijepe sa spoljašnje strane zuba. Time se pozitivan psihološki efekat postiže znatno prije kraja terapije. Lingvalnim ortodontskim liječenjem manja je i vjerovatnoća da zbog fiksnog aparata nastane trajno oštećenje zuba, jer je unutrašnja strana zuba robustnija i manje podložna dekalcifikaciji i nastanku karijesa. Liječenje ne traje duže u odnosu na tradicionalno a čak kod nekih tipova deformiteta djelovanje na unutrašnju stranu zuba dovodi do bržeg postizanja cilja liječenja. Lingvalni aparat dovodi do diskomforta u govoru ali se on kod velike većine pacijenata izgubi već nakon prve nedjelje liječenja.

IZVOR: www.mojzubar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top