Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Matične stanice i tkivni inženjering u parodontologiji

Matične stanice i tkivni inženjering u parodontologiji

Matične stanice i tkivni inženjering u parodontologiji ponedeljak

Matične stanice u stomatologiji i liječenju stomatoloških pacijenata svakako imaju svoju primjenu i u budućnosti će imati sve veću ulogu. Već danas pojedini postupci tkivnog inženjeringa imaju svoju kliničku primjenu u parodontologiji, oralnoj hirurgijij i endodonciji.

Parodontni ligament je potporno tkivo zuba koje ima izuzetnu i jedinstvenu ulogu u funkcionisanju stomatognatog sustema jer drži zub u zubnoj alveoli, opskrbljuje kisikom i hranjivim tvarima zubnu alveolu i cement, štiti zube, te održava homeostazu zuba. Parodontne bolesti dovode do razaranja gingive i alveolarne kosti, što za posljedicu može imati gubitak zuba. Upotreba matičnih stanica i tkivnog inženjeringa u parodontologiji prvenstveno je usmjerena na sprječavanje upala, poticanje regeneracije kosti i sprječavanje gubitka zuba.

Regeneracija potpornih struktura zuba (zubni cement, parodontni ligament i alveolarna kost) je vrlo složena i zahtijeva visok stepen sinergije u postupcima koji zahvataju stanični i molekularni nivo navedenih tkiva. Regeneracija potpornih struktura zuba postupcima tkivnog inženjeringa veoma je bitna jer već danas može znatno poboljšati uspješnost liječenja zubnim implantatima, a u skoroj budućnosti pozitivno će uticati na smanjenje broja zuba izgubljenih zbog parodontnih bolesti jer će oboljela i izgubljena parodontna tkiva biti moguće nadoknaditi novima. Zbog toga su važne nedentalne matične stanice, odnosno matične stanice parodontnog ligamenta i mezenhimalne matične stanice gingive koje dokazano mogu stvoriti zubni cement, parodont, ligament i alveolarnu kost. Klinička primjena ovako stvorenih tkiva je još uvijek u eksperimentalnoj fazi.

Istraživanja iskoristivosti matičnih stanica iz usne šupljine za regenerativne potrebe znatno će unaprijediti mogućnosti njihove primjene i promijeniti pojedine načine stomatološkog liječenja u budućnosti.

Izvor: zdravzivot.com.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top