Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Polomili ste zub? Evo šta ODMAH morate da uradite da biste ga sačuvali!

Polomili ste zub? Evo šta ODMAH morate da uradite da biste ga sačuvali!

Polomili ste zub srijeda

Bez obzira na to koliko se brinemo o zdravlju svojih usta, ponekad se jednostavno desi da se zub polomi ili malkice okrnji. Srećom, postoji nešto što možete da uradite da spasite stvar

Bilo da vam je zub ispao tokom jela, sporta ili nekog pada, ili se samo dio okrnjio, znajte da to nije smak svijeta. Ako ga na pravi način sačuvate, neće vam biti potrebna nadogradnja vještačkog zuba, pa ni krunica ni vještačka plomba, jer će vješt zubar moći da ga upotrebi i vrati na mjesto.

Kako savjetuju njemački stomatolozi, odmah pronađite izbijeni zub ili djelić zuba, ali ako je ispao i korijen, nikako ga ne dodirujte rukama. Bez bilo kakvog pranja ili čišćenja, što prije zub stavite u kutijicu u koju ste sipali hladno pasterizovano mlijeko i zakažite zubara.

Zub nikako nemojte stavljati u vodu ili suvu maramicu, a nemojte ga držati u ustima ili sušiti. Ukoliko vam mlijeko nije pri ruci, možete ga umotati u prianjajuću foliju u koju ste nakapali malo sopstvene pljuvačke ili fiziološkog rastvora.

Takođe, u nekim apotekama možete da nabavite hranljivu tečnost koja održava u životu ćelije s površine korijena zuba, koje su neophodne za uspješnu reimplantaciju.

Nadamo se da vam ovaj savjet nikad neće zatrebati, ali zlu ne trebalo, sada znate kako možete da sačuvate sopstveni zub.

Izvor: Telegraf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top