Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Pravilno čišćenje prostora između zuba

Pravilno čišćenje prostora između zuba

Pravilno čišćenje prostora između zubi petak

Za odstranjivanje ostataka hrane i bakterijskog plaka između zuba, interdentalne četkice predstavljaju rješenje koje je praktično, učinkovito i, iznad svega, višestruko upotrebljivo. U suštini, korisne su za čišćenje posebno širokih ili posebno uskih površina između zuba, za preciznu higijenu elemenata gingive, za implantate, te u slučajevima gdje je prazan prostor na bazi zuba (povlačenje gingive). Njihova višestruka upotreba ih čini idealnim za pacijente koji nose ortodontske aparate.

Interdentalne četkice trebale bi se koristiti najmanje jednom dnevno, a posebno je poželjno nakon večere. Taj proces najbolje je raditi u isto vrijeme, posebno na početku upotrebe. Na ovaj način ubrzo se stvara zdrava dnevna navika.

U normalnim uslovima:
Samo trebate slijediti jednostavan postupak:

  • Koristite lagani pritisak kako biste stavili interdentalnu četkicu u prostor između zuba. Nemojte silom stavljati četkicu u uska područja.
  • Za donji luk održavajte lagani nagib od ispod prema iznad, dok za gornji luk od iznad prema ispod.
  • Nakon toga nekoliko puta napravite nježne pokrete, dok sprječavate interdentalnu četkicu da izađe iz prostora između zuba.

Sa ortodontskim aparatima:
Interdentalne četkice posebno se preporučuju za čišćenje između zuba i žica ortodontskog luka, te gdje god je širok prostor između zuba. Čišćenje bi se trebalo izvesti nježnim unutra – vani pokretima, uz izbjegavanje stavljanja prevelikog pritiska na samu žicu. Odaberite primjerenu veličinu interdentalne četkice koja odgovara mjestima za čišćenje.

Sa implantatima:
Koristite interdentalnu četkicu kako biste očistili vijke te prostor ispod proteze. Lagano je umetnite između dva vijka te očistite nježnim pokretom unutra-vani.

Sa mostovima:
Koristite interdentalni pribor koji je prikladan prostoru na koji djeluje most. Čistite ga umetanjem interdentalne četkice na stranu gdje se nalaze obrazi i jezik.

Kako odabrati interdentalnu četkicu:
Interdentalne četkice pojavljuju se u raznim oblicima i veličinama kako bi zadovoljile različite potrebe pacijenata. Glavni kriterij koji treba uzeti u obzir pri odabiru interdentalne četkice jeste širina prostora između zuba. U suštini, trebate izbjegavati nasilno guranje interdentalne četkice koja je prevelika u prostor koji je premalen. U obzir takođe treba uzeti i postojanje ortodontskih aparata, implantata, mostova, povlačenje gingive i druge specifične situacije. Upravo zbog toga bi vam interdentalne četkice za prvi put trebao propisati vaš stomatolog, budući da on može tačno odrediti najbolji oblik i veličinu. Takođe je važno povremeno mijenjati interdentalne četkice. Visoko kvalitetna interdentalna četkica sa antibakterijski zaštićenim vlaknima trajaće duže bez uskraćivanja dobrog efekta tokom svog trajanja.

Izvor: SunStarGum – Pravilno čišćenje prostora između zubi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top