Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Bolesti uzrokovane lošom oralnom higijenom

Bolesti uzrokovane lošom oralnom higijenom

Bolesti uzrokovane lošom oralnom higijenom ponedeljak

Tokom proteklih 10 godina, istraživači zdravstvenih studija proučavali su odnos između bolesti desni i bolesti koje utiču na cijelo tijelo. Stomatološkim i medicinskim profesionalcima duže vrijeme već im je poznato osobe sa određenim bolestima i zdravstvenim stanjem imaju više problema sa desnima i zubima.

Dijabetes

Najviše dokaza postoji za povezanost bolesti desni i dijabetesa. Razne studije pokazale su da, dijabetes uveliko utiče na paradontne bolesti osobe. Osobe sa dijabetesom u ranijoj fazi mogu dobiti bolesti desni te su mnogo češće nego kod zdravih osoba. Ovo takođe vrijedi i za djecu oboljelu od dijabetesa kod kojih se upale desni javljaju češće. (Glikemijski indeks je sistem koji kategoriše hranu prema brzini na kojoj se njezini ugljikohidrati pretvaraju u glukozu unutar tijela, to je mjera efekta hrane na nivo šećera u krvi). Osobe sa slabijom glikemijskom kontrolom često osjete iskustvo najgorih Paradontnih bolesti.

Respiratorne infekcije

Bakterije koje se nalaze u usnoj šupljini osoba oboljelih od parodontnih bolesti (bolesti desni), mogu se disanjem udahnuti u pluća te time povećati rizik od bolesti disajnih organa, kao što su upala pluća i hronične opstruktivne plućne bolesti. Ovaj rizik je daleko veći kod pojedinaca koji su već ugroženi ili iscrpljeni od drugih bolesti.

Trudnoća

Naučnici su proučavali uticaj parodontnih bolesti kod žena tokom trudnoće. Neke od tih studija pokazale su odnos u broju prerano rođene djece ili djece rođene sa manjom tjelesnom težinom kod majki sa parodontalnim bolestima. Na primjer, neki dokazi pokazuju da ako je majka razvila parodontalnu bolest tokom početka trudnoće ili ako se postojeća bolest pogorša, tada se povećava opasnost od ranijeg rođenja. Raniji porod može uticati na težinu i razvoj djeteta, te se tada povećava rizik od neonatalnih i drugih zdravstvenih problema te razvojnih problema kasnije u životu. Ovaj odnos ističe važnost dobre oralne higijene tokom trudnoće. Tu je potrebno više istraživanja, ali neke rane studije pokazuju da je liječenje parodontalne bolesti za vrijeme trudnoće, može imati pozitivan efekat na ishode trudnoće.

Bolesti srca

Odnos između bolesti srca i Parodontnih bolesti još uvijek je nejasan.Ranija istraživanja pokazala su da osobe s istorijom infarkta, obično su imale loše oralno zdravlje. Kasnija istraživanja pokazala su umjerenu vezu između Parodontnih bolesti i povećanog rizika od bolesti srca. Takođe postoje istraživanja koja ne povezuju te dvije situacije.

Izvor: medicinabih.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top