Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Moderni trendovi u stomatologiji – PRF metoda

Moderni trendovi u stomatologiji – PRF metoda

Moderni trendovi u stomatologiji

Kad govorimo o trendovima, novim tehnologijama i budućnosti stomatologije, na vidjelo jasno izlazi značaj  proširenog viđenja zdravstvenog i estetskog aspekta, jer oboljenja zuba i zubnog mesa mogu negativno djelovati na cijeli organizam, pa se pouzdano može utvrditi kako se cjelokupno zdravlje postiže samo u slučaju kad je zdrava i naša usna šupljina. Stanje u ustima  utiče na naše držanje, hod, samopouzdanje i na opšte zdravstveno stanje. Tako, na primjer, milijuni ljudi koji pate od hroničnih glavobolja, migrena i napetosti u vratu uopšte nisu svjesni kako se uzrok njihova hroničnog stanja može pronaći u pogrešnom zagrizu. Uz to, rezultati studija sve više upućuju na povezanost bakterijskih upala usne šupljine i različitih oboljenja. Tako, na primjer, bakterije koje nalazimo u podlozi razvoja parodontoze zbog širenja tijelom mogu oslabiti imunitet i uticati na pojavu oboljenja srca i krvotoka. Kod trudnica sa oboljenjem parodonta postoji opasnost od ranijeg poroda, a gotovo svaki oboljeli od šećerne bolesti ujedno pati i od upale zubnog mesa.

U modernoj stomatologiji proces započinje dijagnostikom i prikupljanjem nalaza, a završava postavljanjem kompletnog koncepta liječenja, za koji nam je na raspolaganju više novih tehnologija.

Vlastita sposobnost regeneracije

PRF metodu (Platelet-Rich Fibrin – trombocitima obogaćen fibrin) razvio je profesor Joseph Choukroun. Prozvodi za ovu metodu dobijaju se iz pacijentove krvi i primarno koriste u oralnoj i estetskoj hirurgiji. U novije vrijeme kod naprednijih stomatoloških zahvata PRF metoda se koristi s ciljem boljeg zarastanja kosti i mekih tkiva, te služi kao idealna priprema za hirurške zahvate koji prethode ugradnji implantata.
O čemu je zapravo riječ? Vjerujem da ste se često susretali s činjenicom kako sami sebi najbolje možemo pomoći, jer naše tijelo ima prirodnu sposobnost samoizlječenja. PRF metodom se upotrebom vlastitih matičnih stanica obnavljaju tkiva. Proces započinje uzimanjem pacijentove krvi, iz koje se daljom obradom, procesom koagulacije centrifugom u za to predviđenom aparatu (traje otprilike 12 minuta) dobijaju plazma i fibrin, koji se poslije koriste kao biološki autotransplantati, odnosno njima se popunjava šupljina nastala nakon vađenja (ekstrakcije) zuba. Nakon ugradnje ovog biološkog materijala aktiviraju se faktori rasta koji izlaze iz krvnih pločica (trombocita) i na prvom mjestu stimulišu stvaranje novih krvnih žila (angiogeneza), a time i rast nove kosti u koštanom defektu. Posljedica toga, dotok krvi s hranjivim tvarima i kisikom u tkivo je bolji, zbog čega se poboljšava regeneracija. Taj postupak ubrzava proces zarastanja i prihvaćanja implantata, što sam proces ugradnje implantata čini bržim, sigurnijim i bezbolnim.
PRF je potpuno bezopasna metoda jer se koristi isključivo pacijentova krv, bez bilo kakvog dodatka. Osim u stomatologiji, njezina primjena česta je i u dermatologiji, odnosno u mezoterapiji, jer je dobro poznato da je plazma odličan prirodni filer.

Izvor: vasezdravlje.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top