Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Mogu li umjetni zubi izgledati prirodno?

Mogu li umjetni zubi izgledati prirodno?

Mnogi pacijenti se teško odluče na estetski stomatološki zahvat zbog straha kako će njihovi zubi izgledati neprirodno i umjetno. Ponekad keramičke krunice zbilja tako i izgledaju. Međutim, ključ u dobijanju željenog rezultata i zadovoljnog pacijenta je u stručnosti stomatologa i tehničara, kao i materijali koji se koriste.

Na prvom pregledu pacijent izrazi svoje želje i očekivanja a najčešće su to jednaki, ravni i bijeli zubi. Sljedeći korak bi trebao biti uzimanje otiska za anatomski model kako bi se analiziralo pacijentovo trenutno stanje , te fotografisanje pacijenta intraoralno i ekstraoralno (portret i profil). Ništa ne daje toliko korisnih informacija kao dobre fotografije. Stomatolog i tehničar komuniciraju putem fotografija puno puta u toku izrade protetskog rada. Cilj ove analize je da pacijent bude zadovoljan budućim protetskim radom i dobije osmijeh koji se uklapa u njegovu ličnost.

Dizajn osmijeha

Dizajn osmijeha ili smile design podrazumijeva individualno oblikovanje osmijeha na modelu pacijenta (wax up). Drugim riječima, zubni tehničar u laboratoriju pomoću voska na modelu i dobijene fotografije, dizajnira zube koji najbolje odgovaraju. Pri postupku dizajniranja osmijeha u obzir se uzima cjelokupan izgled lica, kao i želje i sugestije pacijenta.Taj novi izgled zuba zatim se prenosi u usta pacijenta posebnim postupcima pomoću estetskih materijala (mock up).
Mock up vjerno imitira konačan rezultat. Na ovaj način se predvidljivo i sigurno kreira „probni“ osmijeh, jer je riječ o postupku gdje pacijent može sugerisati puno više promjena nego u završnoj fazi. Nakon dizajniranja  željenog osmijeha, kreće se u protetski postupak.

Wax up i mock up podižu ukupnu cijenu rada. Ukoliko se radi o pacijentima sa skupim konačnim zahvatima, puno je bolje odmah znati kojim smjerom ići umjesto raditi popravke na završnom radu i dobiti nezadovoljnog pacijenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top