Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Švedski naučnici potvrdili vezu između parodontalnih i kardiovaskularnih oboljenja

Švedski naučnici potvrdili vezu između parodontalnih i kardiovaskularnih oboljenja

Gubitak zuba, kao krajnji rezultat parodontalnog oboljenja, do sad se povezivao sa povećanim rizikom od pojave kardiovaskularnih oboljenja. Istraživanje koje su vodili švedski naučnici sa Univerziteta Malmö u okviru doktorske disertacije bavilo se povezanošću parodontitisa, kardiovaskularnih oboljenja i smrtnosti pacijenata. Rezultat ovog istraživanja pokazao je da parodontitis dovodi do povećanja rizika od pojave kardiovaskularnih oboljenja i povećanje smrtnosti kod starijih osoba i zato je ova disertacija značajna jer ističe važnost saradnje između stomatologa i drugih zdravstvenih radnika i neophodnost zajedničke brige o starijim osobama.

Ovo istraživanje je bilo pod vođstvom dr Viveka Valin Bengtson, koja se u svojoj doktorskoj disertaciji bavila odnosom između ateroskleroze i parodontitisa, kao i time da li su kalcifikacije vidljive na Rtg u periodu od 13 godina u vezi sa srčanim udarom i drugim kardiovaskularnim oboljenjima. Druga tema ovog istraživanja je bilo utvrđivanje da li su osobe koje imaju parodontitis u većem riziku od ishemičnog srčanog udara sa smrtnim ishodom u period praćenja od 17 godina. Dr Valin Bengston je uz pomoć OPT snimaka analizirala nivo koštane materije oko zuba i prisustvo kalcifikacija, što je kako je izjavila “dosta jedinstvena studija jer mi je bilo omogućeno da pratim stanje pacijenata u tako dugačkom vremenskom periodu”.

Rezultati njenog istraživanja pokazali su da je kod starijih osoba koje imaju parodontalno oboljenje mnogo veća šansa da postoji kalcifikacija karotidne arterije. Pored toga ona je naglasila neophodnost toga da stomatolozi veoma pažljivo analiziraju OPT snimke pacijenata, jer upalni procesi koji se dešavaju kod parodontitisa mogu da dovedu do stvaranja depozita masti i naslaga na drugim arterijama u organizmu. “Usna duplja je vitalni dio ljudskog tijela i zato je veoma važno da stomatolozi imaju saradnju sa drugim zdravstvenim radnicima. Kada se putem Rtg snimka utvdi postojanje kalcifikacija treba o tome informisati pacijenta i uputiti ga na druga ispitivanja kod zdravstvenih radnika drugih specijalnosti i samo takva zajednička briga o pacijentima može da dovede do bolje preventive,” izjavila je dr Valin Bengtson.

IZVOR: DT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top