Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Molari – koji su to zubi i koja je njihova funkcija?

Molari – koji su to zubi i koja je njihova funkcija?

Molari (dentes molares) su zubi koji su u narodu poznatiji pod nazivom kutnjaci. Zajedno sa premolarima pripadaju grupi bočnih zuba (dentes posteriores).

Kutnjaci imaju pet površina na svojim krunicama: griznu (okluzalnu), dvije kojima se dodiruju sa susjednim zubima (mezijalna i distalna), jednu ka obrazu (bukalna) i jednu okrenutu ka jeziku/nepcu (lingvalna/palatinalna).

S obzirom na to da kutnjaci imaju veliku griznu površinu i jake korijenove, oni nam služe za gnječenje i mljevenje hrane. Kada su gornji kutnjaci i njihovi antagonisti  donje vilice dobro uzglobljeni , očuvana je vertikalna dimenzija lica i strukture viličnog zgloba. Dakle, iako se ne vide tokom smijeha i govora, o njima treba da vodimo računa podjednako dobro kao i o prednjim zubima.

Mliječni molari

U mliječnoj denticiji postoji ukupno osam kutnjaka – po dva u svakom zubnom kvadrantu. To su dva posljednja zuba u zubnom nizu djeteta: četvorke (prvi molari) i petice (drugi molari).

Njihov razvoj počinje već u petom mjesecu trudnoće, još dok je beba u stomaku. Četvorke niču između 11. i 18. mjeseca, a petice u periodu između 20. i 30. mjeseca.

Stalni molari

U stalnoj denticiji postoji ukupno dvanaest kutnjaka – po tri u svakom zubnom kvadrantu. Tu su tri posljednja zuba u zubnom nizu: šestice (prvi molari), sedmice (drugi molari) i osmice (treći molari). Osmice se još nazivaju i umnjaci. Gornji kutnjaci obično imaju po dva korijena, a gornji po tri.

Već pri rođenju počinje razvoj šestica. U periodu kada beba napuni 30 mjeseci duboko u kosti u potpunosti su se razvile krunice šestica i odmah pored njih počinje razvoj sedmica. Najkasnije se počinju razvijati umnjaci ( između 7. i 9. godine). S obzirom  na to da se šestice prve razvijaju, one prve i niču – oko 6. ili 7. godine. To je ujedno i razlog njihovog ranog propadanja kada dijete ne usvoji na vrijeme dobre navike u održavanju oralne higijene. Između 12. i 13. godine niču sedmice, a između 17. i 21. godine umnjaci.

Dakle potrebno je oko 20 godina da se stalni zubi postave na svoje mesto.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top