Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Alergijska reakcija na implantate

Alergijska reakcija na implantate

Titanij u savremenoj medicini jedan je od ključnih metala. To je optimalni materijal za proizvodnju umjetnih zglobova, elemenata za fiksiranje, kao i zubnih implantata.  Titan se smatra biokompaktibilnim materijalom. Ova osobina omogućuje implantatima uspješno integraciju u kosti. Međutim, neki istraživači tvrde da je titan sposoban uzrokovati alergijsku reakciju, ali većina stručnjaka ne dijeli ovo mišljenje i vjeruju da implantat može uzrokovati alergije, ali da to nije titan, već nečistoće drugih tvari. Bitno navesti da je tehnološki vrlo teško proizvesti čisti titan. Ali to mogu priuštiti velike kompanije sa naprednom tehnologijom što i utiče na cijenu. U suštini, sastav legure zapravo je titan, željezo, nikal, silicij, ugljik i drugi elementi. Njihov udio u leguri može varirati zavisno od tehnoloških i ekonomskih mogućnostima proizvođača. Međutim, ako govorimo o alergijama, bilo bi logično pretpostaviti da nečistoće uzrokuju reakciju na implantat.  Ali ta je teorija takođe u fazi istraživanja, pa naučnici još ne mogu dati konkretan odgovor.

Klinička slika alergije na implantat može se nazvati klasičnom. Manifestacija navedenog stanja uključuje urtikariju, egzem, edem, crvenilo i svrbež kože i sluznice te rijetko depresiju i neurološke poremećaje. Za dijagnozu treba uraditi alergijski test, koji će tačno identifikovati alergen.

Liječenje alergija treba se bazirati na pojedinačnoj kliničkoj slici. Naravno, idealna metoda je zamjena implantata. Međutim, svaki pacijent nije spreman za ponovno započinjanje terapije. Stoga, prije svega treba dati antialergijsku terapiju,  ako se dogodilo poboljšanje, neko vrijeme pažljivo pratiti stanje implantata.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top