Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Kada zubi govore…

Kada zubi govore…

Usna šupljina je ogledalo života i zdravlja pojedinca. Danas  i laiku letimičan pogled na zube i osmijeh druge osobe puno govori. Lijepi i zdravi zubi upućuju na osobu koja o svom zdravlju i izgledu vodi brigu, dok vidljivi karijes  i/ili obilate naslage zubnog kamenca povezujemo s osobom niske zdravstvene i estetske osviještenosti. Ortodontski aparatić kod djece, a posebno kod odraslih govori o osobi koja je spremna u pravilnu postavku zuba uložiti svoje strpljenje, vrijeme, ali i novac, jer joj je stalo do lijepog osmijeha. Takvih primjera je mnogo, u kojima zubi i usta govore o pojedincu.

Zubi čovjeka su dio organizma iz kojeg je moguće saznati brojne podatke o životu i zdravlju pojedinca. Moguće je dobiti informaciju o zdravstvenom statusu osobe, njenoj dobi, polu, rasi, socioekonomskom statusu, navikama, profesiji, prehrani, srodstvu i dr.

Brojne sistemske bolesti organizma mogu se manifestovati i prepoznati u usnoj šupljini jer izazivaju promjene i ostavljaju trag na mekim i na tvrdim tkivima. Kod osoba s poremećajima prehrane (bulimija/anoreksija) koje učestalo povraćaju, na zubima je moguće pronaći karakteristične erozivne promjene. Osobe koje su bile podvrgnute zračenju glave i vrata nerijetko pate od radijacijske bolesti, koja se u usnoj šupljini manifestuje smanjenim izlučivanjem sline i povećanom učestalošću zubnog karijesa.

Pranje zuba, pušenje, upotreba čačkalica, grickanje sjemenki su neke od  navika koje mogu ostaviti trajni ili polutrajni trag na zubima. Kod  male djece otvoreni zagriz ili protrudirani sjekutići mogu upućivati na brojne loše navike poput prekomjernog cuclanja dude varalice, cuclanja prsta i slično.

Pojedine profesionalne aktivnosti ostavljaju traga na usnoj šupljini, i na mekim, i na tvrdim tkivima. Mehaničke, hemijske, toplinske, galvanske, radijacijske ozljede sluznice usne šupljine često su posljedica bavljenja pojedinim djelatnostima. Profesionalni muzičari – svirači duvačkih instrumenata, duvači stakla, stolari i sl. mogu na zubima imati karakteristična mehanička oštećenja koja su posljedica držanja između zuba različitih predmeta koji im služe pri svakodnevnom radu.

Analizom broja, veličine i položaja karijesnih oštećenja zuba te stepena abrazije, erozivnih defekata i obojenosti zuba, moguće je saznati pojedinosti o prehrambenim navikama pojedinca. Prehrana savremenog čovjeka, bogata je rafiniranim ugljikohidratima koji se lako lijepe i teško uklanjaju sa zuba te zato uzrokuju  pojavu zubnog karijesa na griznim plohama zuba. S druge strane kod osoba koje imaju naviku konzumirati tvrđu hranu i orašaste plodove (orahe, lješnjake, bademe, sjemenke suncokreta) pojačano se troše grizne plohe (posebno postranih zuba), pa vrlo brzo na njima postanu vidljivi otočići izloženog dentina koji se šire i međusobno spajaju proporcionalno s dobi. Dugotrajna i prekomjerna konzumacija kiselih i gaziranih pića neupitno vodi do erozivnih promjena na tvrdim zubnim tkivima koje se manifestuju stanjenom caklinom i preosjetljivošću zuba.

Znači dokle god su u ustima, zubi na svoj specifičan način registruju posebnosti iz svakodnevnice pojedinca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top