Nicanje zuba

Nicanje zuba

Vrijeme nicanja mliječnih zuba

Svi roditelji sa nestrpljenjem očekuju nicanje prvog zubića kod bebe. Prvi zubić može se očekivati izmešu šestog i osmog mjeseca života, a kod nekih beba i ranije. Nicanje zubića neka djeca podnesu sasvim lako, dok se kod druge djece mogu javiti povišena temperatura, mekana stolica ili proliv i uznemirenost.

Uglavnom sva djeca imaju u ovom periodu povećano lučenje pljuvačke.  Ponekad se, usljed nicanja zuba mogu inficirati desni bebe. U tom slučaju, preporučujemo vam da desni premazujete čajem od kamilice, žalfije ili troprocentnim hidrogenom.

Poželjno je da djetetu u periodu nicanja zuba date neku malo tvrđu igračkicu koju je moći da gricka ili sisa. Bebi će prvo izrasti prva dva donja srednja zubića, dakle dvije donje jedinice, a zatim dvije gornje jedinice. U prvoj godini života uglavnom nikne osam sjekutića.

Tabela nicanja Mliječni zubi
Primarni dječiji Donji Gornji
(mliječni) zubi Vrijeme (mjeseci) Redosljed Vrijeme (mjeseci) Redosljed
Centalni sjekutić 6 1 7,5 1
Lateralni sjekutić 7 2 9 2
Očnjak 16 4 19 4
Prvi predkutnjak
Drugi predkutnjak
Prvi kutnjak 12 3 14 3
Drugi kutnjak 20 5 24 5
Treći kutnjak

Vrijeme nicanja stalnih zuba

Prvi stalni zubi se pojavljuju oko šeste godine i to su ili donji sjekutići, ili prvi stalni molari (kutnjaci). Zatim se pojavljuju gornji sjekutići, i u 8. godini premolari. Drugi stalni molar i očnjaci su posljednji zubi koji niču oko 11. i 12. godine. Umnjaci se javljaju posle 16. godine i često nedostaju ili ostaju blokirani u vilicama što se naziva impakcija.

Prisustvo mliječnih zuba je važno da bi se stvorio prostor za smještanje stalnih. Rani gubitak mliječnih zuba može dovesti do sužavanja prostora i blokiranja nicanja drugog premolara ili gornjih očnjaka. Naravno ovakvi poremećaji u postavljanju zuba nisu razlog da se čuvaju oboljeli korjenovi ili mliječni zubi sa izumrlom zubnom pulpom (često se u narodu naziva zubni živac) jer je veća šteta po opšte zdravlje, a oštećeni zubi najčešće nisu u stanju da čuvaju prostor. U takvim slučajevima se izrađuju posebne protezice (čuvari prostora) kojima se uspješno čuva prostor i podstiče razvoj vilica. Postoje i drugi poremećaji u periodu smjene mliječnih zuba. Sve što je sumnjivo zahtjeva intervenciju stomatologa. Najbolji način da se anomalije na vrijeme primjete su redovni kontrolni pregledi. Oni bi trebalo da budu najmanje na šest meseci, a idealno na osnovu prethodno određenog rizika djeteta prema zubnom kvaru.

Tabela nicanja Stalni zubi
Stalni zubi Donji Gornji
Vrijeme (god) Redosljed Vrijeme (god) Redosljed
Centalni sjekutić 6 – 7 2 7 – 8 2
Lateralni sjekutić 7 – 8 3 8 – 9 3
Očnjak 9 – 10 4 11 – 12 6
Prvi predkutnjak 10 – 11 5 10 – 11 4
Drugi predkutnjak 11 – 12 6 11 – 12 5
Prvi kutnjak 6 – 7 1 6 – 7 1
Drugi kutnjak 11 – 13 7 12 – 13 7
Treći kutnjak (umnjak) 17 – 21 8 17 – 21 8

Izvor: stomatologija.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top