Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Lingvalne bravice u ortodonciji

Lingvalne bravice u ortodonciji

LINGVALNE BRAVICE U ORTODONCIJI

Lingvalne bravice su alternativna terapija fiksnim protezama koje su na raspolaganju pacijentima koji imaju potrebu za ortodontskom terapijom, ali ne žele da drugi ljudi vide da nose fiksne aparate iz estetskih razloga. Ove bravice se ljepe na unutrašnje površine zuba što ih čini sjajnom opcijom za one pacijente koji žele ’’nevidljive’’bravice.

Sam izraz ‘’lingvalne bravice’’ odnosi se na metodu ortodontske terapije kod koje su bravice i žica koje dovode do pomjeranja zuba zaljepljene na unutrašnju površinu zuba, za razliku od tradicionalnih bravica koje se postavljaju na spoljašnju površinu zuba i koje su drugima vidljive. Lingvalne bravice su specijalno dizajnirane metalne bravice koje naliježu na unutrašnje površine zuba.

Najvažnija prednost lingvalnih bravica leži u činjenici da su nevidljive. Može se reći, ipak, da efikasnost ovih aparata je manja nego tradicionalnih metalnih ili estetskih fiksnih aparata.

Nisu svi pacijenti pogodni kandidati za terapiju lingvalnim aparatima. U principu, odgovarajući kandidati su prije svega odrasli pacijenti i stariji tinejdžeri. Pacijentovi zubi treba da su normalne veličine. Dobri kandidati treba da imaju zagriz koji se može prilagoditi prisustvu lingvalnih bravica. Ako pacijent ima dubok preklop sekutića, odnosno dubok zagriz, ili ima jako izraženu tjeskobu što bi moglo prouzrokovati jake sile na same bravice dok žvaću ili kada sklope zube u zagriz, za ovakve pacijente lingvalne bravice ne bi bile dobar izbor za terapiju. Jedino analiza ortodonta može dovesti do zaključka da li su lingvalne bravice dobar  izbor za vašu terapiju.

Više o postavljanju lingvalnih bravica pogledajte u videu ispod.

Izvor: studiodent.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top