Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Prirodna hrana za zdrave i lijepe zube

Prirodna hrana za zdrave i lijepe zube

?????????????????????????????????????

Bakterije u ustima obožavaju da se hrane slatkišima, a fermentacija slatkih stvari u kiselinu koja izjeda zubnu caklinu dovodi od kvarenja zuba i nastanka ružnih mrlja.

Namirnice prepune škroba takođe djeluju na sličan način, jer enzimi u slini razgrađuju škrob na kiselinu koja proizvodi jednostavne šećere. Međutim, umjesto pranja zubi nakon svakog obroka kako biste izbjegli kvarenje i oštećenje zubne cakline, posegnite za određenim namirnicama koje stvarno čine čuda za zube i daju bijelji i ljepši osmijeh.

Mrkva

Čvrsta i hrskava hrana poput sirove mrkve natjeraće vas da više žvaćete nego što biste žvakali mekšu hranu, a upravo je to dobra stvar. Naime, žvakanje stimuliše proizvodnju sline koja neutralizuje kiselinu i enzime u ustima koji mogu uništiti caklinu.

Karfiol

Slično kao i mrkva, ovo povrće takođe ima funkciju koja štiti zubnu caklinu kada se jede sirov. Osim toga karfiol, kao srodno povrće poput brokule, kupusa i kelja sadrži glukosinolate – spoj sumpora i azota koji smanjuju šansu obolijevanja od tumora usta i probavnog sistema.

Sir

Tokom godina kiselina polako ali sigurno nagriza zubnu caklinu.Ali, kalcij i fosfor, minerali koje sadrži sir i tofu sprječavaju propadanje zuba. Korisno je redovno unositi ove minerale jer obnavljaju zubnu caklinu.

Losos

Losos je odličan izvor fosfora koji jača zubnu caklinu pa tako u svega tri grama lososa ima čak 315 mg tog korisnog minerala. Čista i neoštećena caklinu zuba čini zdravijim i bijeljim jer spriječava da se tamna dentina u središtu zuba vidi. Osim toga, masna riba takođe je odličan izvor vitamina D te potiče apsorpciju kalcija.

Špinat

Naravno, prilično je nezgodno kada komadići špinata zapnu među zube, ali taj se rizik isplati. Tamno lisnato povrće poput špinata, salate i blitve jedan je od najboljih izvora magnezija koji je presudan za zdravu zubnu caklinu. Pola šolje tog povrća sadri čak 78 mg magnezija.

Jabuke

Gruba tekstura ovog voća prepunog vlakana ima odličnu funkciju “pranja” zubnog plaka i desni. Jabuka srednje veličine sadrži oko četiri grama vlakana, što je čini jednim od najboljih izvora vlakana, a npr. banane, naranče i trešnje u istoj količini sadrže dvostruko manje vlakana. Osim toga, kiselina koja se nalazi u jabukama može i posvijetliti boju zuba i apsorbovati površinske mrlje.

Jagode

Iako bobičasto voće vrlo lako sve oboji, činjenica je da askorbinska kiselina u plodu može imati blagu mogućnost izbjeljivanja. Jagode su takođe prepune polifenola koji spriječavaju nastanak i razvoj bakterija.  Nakon konzumacije bilo kakvog voća ili kisele hrane svakako treba oprati zube.

Izvor: vasstomatolog.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top