Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Novi materijali za klasične indikacije

Novi materijali za klasične indikacije

Cink fosfatni cementi smatraju se klasičnim materijalima za cementiranje metal-keramičkih kruna. Sa razvojem bezmetalnih materijala na scenu stupaju glass-jonomeri  i smolama ojačani glass-jonomerni cementi. Generalno, postoje određeni zahtjevi, koji se stavljaju pred cemente: treba da obezbjede optimalnu vezu na zubnu strukturu i restaurativni materijal, ne smiju se rastvarati u vodi, treba da budu pogodni za aplikaciju u tankim slojevima i treba da obezbjede dugotrajnu stabilnost. Ovim se postiže kontrast u odnosu na klasične cemente, koji se rastvaraju u vodi i ne obezbjeđuju adhezivnu vezu za gleđ i dentin (cink-fosfatni cementi) ili imaju samo minimalnu adhezivnu vezu samo s dentinom (GJC ili SOGJC). Ipak, ovi cementi imaju zadovoljavajuću uspješnost ukoliko se koriste u adekvatnim indikacijama, iako imaju određene limite.

Opacitet cementa je kritična tačka kada su u pitanju bezmetalne keramičke krune, kao i keramički inleji, onleji I fasete. Relativno mala jačina veze konvencionalnih cemenata takođe je problem. Klasične preparacije za krune stvaraju visok nivo retencije i frikcije. Ipak, retencija je kod parcijalnih kruna značajno redukovana, kao i kod faseta i onleja. Stoga je neophodno korišćenje cementa koji može da obezbjedi jaku adhezivnu vezu tj. kompozitnih cemenata. Raniji kompozitni cementi imali su sistem samostvrdnjavanja. Korisnici su čekali da se cement skoro stegne, tokom par minuta, prije nego su mogli da uklone višak. Ovo je bio kritičan period zbog vlaženja u ustima. Krv ili pljuvačka mogli su doći u kontakt s nepolimerizovanom površinom i izazvati oštećenje.

Ova problematika dovela je do razvoja dvojno vezujućih kompozita za cementiranje bezmetalnih kruna. Glavna prednost je što se proces stvrdnjavanja može ubrzati svjetlom i višak materijala može se jednostavno ukloniti. U isto vrijeme, samovezivanje obezbjeđuje pouzdanu vezu, čak i kod relativno debelih ili opaknih keramičkih slojeva. Takođe, kompozitni materijal ne sadrži amine, što je dodatna prednost, jer amini mogu učestvovati u prebojavanju marginalne linije tokom vremena.

Izvor: DT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top