Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Obojene naslage na zubima

Obojene naslage na zubima

Prebojavanje zuba kod djece mogu da budu posljedica spoljašnjih i unutrašnjih uzroka. Unutrašnji uzroci su različiti opšti ili lokalni poremećaji u razvoju zuba i često zahtjevaju dosta iskustva i znanja za pravilnu dijagnozu.

Spoljašnja prebojavanja kod djece nastaju usljed ugradnje različitih hemijskih materija iz hrane, lijekova, napitaka (čaj, kafa, kole i sl.). Spoljašnje naslage mogu da se skidaju sa četkicom, ali je često neophodna primjena profesionalnih četkica ili čak i ultrazvuka u stomatološkoj ordinaciji.

Poseban vid prebojenih naslaga su posljedica postojanja tzv hromogenih bakterija (bakterije koje stvaraju boju). One proizvode određene hemijske materije koje se vezuju za zubni plak i vrše njegovo prebojavanje.

Najčešće su prisutne crne/braonkaste naslage. Počinju da se stvaraju u predjelu neposredno uz desni, a mogu da se prošire i na veći dio površine zuba. Prisutne su i sa unutrašnje (jezične) i spoljašnje strane i narušavaju estetiku. Teško ih je ukloniti sa četkicom, pa su neophodna profesionalna čišćenja, ali se i vraćaju u različitom vremenskom periodu. Smatra se da su naslage uzrokovane prisustvom posebnih vrsta bakterija iz roda Actinomices koje stvaraju vodonični sulfid, kao glavni uzročnik prebojavanja. Pojavi crnih naslaga može, prema nekima, da doprinosi i hrana i napitci bogatiji gvožđem, ali vjerovatno ima i određenih individualnih komponenti vezanih za sastav pljuvačke. Najčešče se često stvaranje crnih naslaga smanjuje ili gubi poslije 9 godine. Crne naslage nisu posljedica loše higijene usta i zuba, a dobra vijest je da su djeca sa njima otpornija prema karijesu. Neophodna su profesionalna čišćenja i eventualno kontrola ishrane.

S druge strane prisustvo zelenih ili narandžastih naslaga je povezano sa lošim pranjem zuba, većim razvojem karijesa i zapaljenja desni. Uzročnici prebojavanja plaka su određene vrste hromogenih bakterija i gljivica. Često se javljaju kod djece koja dišu na usta, ali i poslije nekih antibiotika (npr Amoxicillina).

Kada kod djeteta primjetite bilo kakvu promjenu boje na zubima, najsigurnije je da ga odmah odvedete kod stomatologa jer će se tako na vrijeme postaviti prava dijagnoza, isključiti neka ozbiljnija stanja (karijes, izumiranje živca, topljenje zubnog tkiva sa unutrašnje strane, slabost zubnog tkiva i sl.), preduzeti valjani individualni preventivni režim (kod zelenih i narandžastih naslaga), spriječiti trošenje slabih zuba i naravno sve neophodne mjere da se ukloni nepovoljan estetski izgled.

IZVOR: mojpedijatar.co.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top