Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Obojenja ili diskoloracije zuba – I dio

Obojenja ili diskoloracije zuba – I dio

Obojenja ili diskoloracije zuba I dio ponedeljak

Iako su naši zubi najčešće bijele boje, nijanse mogu znatno varirati i bitno uticati na estetski dojam koji stvara naš osmijeh. Zubi mogu promijeniti boju tokom života i zbog dentalne erozije i abrazije, dugotrajne i prekomjerne konzumacije hrane i pića koji mogu obojiti zube, zbog određenih štetnih navika poput pušenja, nepravilne i neredovne oralne higijene, pojedinih stomatoloških zahvata i sl. Osim toga, možemo se roditi sa zubima čija boja nije idealna. Uzroci za to mogu biti različiti: od uzimanja tetraciklinskih antibiotika tokom trudnoće, poremećaja u stvaranju zubnih tkiva, nepodudarnosti Rh-faktora majke i djeteta pa do prekomjernog unosa fluora.

Koje su boje ljudski zubi? Većina bi odgovora na to pitanje bila: bijele boje. Iako je to ispravan odgovor, on  često zavisi o subjektivnom dojmu promatrača jer zubi mogu biti i žute, sive, plave, zelene, smeđe, crne, crvene pa čak i ružičaste boje. Ovaj put opisujemo  bijele, sive, zelene, plave i crne.

Bijeli zubi

Anatomska kruna zuba građena je od tvrdih zubnih tkiva: cakline i dentina. Caklina se nalazi na površini krune intaktnog i zdravog zuba prekrivajući podležeći dentin. Caklina je najčešće sive ili plavkasto-bijele boje, ali je ujedno i poluprozirna. Upravo zbog toga svojstva da propušta zrake svjetlosti, boja zuba ne zavisi jedino o boji cakline nego i o boji dentina ispod cakline, koji je blijedožute boje. To najviše dolazi do izražaja u područjima gdje je caklina tanka.

Bijela boja je uobičajena boja intaktnih i zdravih zuba. Iako su trajni zubi bijele boje, njezine nijanse mogu varirati od plavičastobijele do žućkastobijele boje. Mliječni su zubi obično svjetlije boje od trajnih. Boja im je bijela s plavkastim odljevom i kredastim odsjajem.

Na zubima normalne boje moguće je pronaći i veća ili manja područja različitih oblika (crtice, točkice i sl.) koja su mutne bijele boje. Riječ je o hipomineraliziranim područjima zubne cakline koja zbog manje zastupljenosti minerala drukčije lome zrake svjetlosti u poređenju s normalnom caklinom koja je i do 98 posto građena od anorganske tvari. S obzirom na to da su ta područja bijele boje i imaju kredast odsjaj, stvara se veliki kontrast u odnosu na okolne dijelove zuba koji stoga najčešće izgledaju tamniji nego što jesu.

Uzroci hipomineralizacije mogu biti različiti; neki se pojavljuju tokom razvoja zuba, a neki nakon toga. Dentalna fluoroza do koje dolazi zbog pretjerane količine fluora u vodi i hrani tokom embrijskog razvoja tvrdih zubnih tkiva može se manifestovati pojavom upravo takvih bjelkastih promjena boje koje su najčešće vidljive na usnenim plohama gornjih sjekutića.

Obojenja ili diskoloracije zuba I dio ponedeljak 2

Sivi zubi

Siva obojenost zuba može biti posljedica pogreške nastale tokom provođenja endodontskog liječenja zuba. Naime, ne proširi li se dovoljno pristupni otvor pulpnoj komorici i dođe li do zaostajanja nekrotičnoga pulpnog tkiva, u području rogova pulpe dolazi do razgradnje toga istog tkiva. Proizvodi razgradnje proteina koji su se nalazili u pulpnom tkivu ugrađuju se u dentinske tubuluse i sivo boje zube. Osim toga krvarenje iz zubne pulpe tokom endodontskog zahvata može izazvati sivu boju zuba. Krv koja natopi tvrda zubna tkiva tokom endodontskog liječenja ulazi u dentinske tubuluse. U njima se krv razgrađuje pri čemu se oslobađa željezo. Željezo se u prisutnosti vodikova-sulfida, koji proizvode bakterije, pretvara u željezni sulfid, što uzrokuje sivu boju zuba.

Siva obojenja zuba mogu se pojaviti na zubima s amalgamskim ispunima zbog migracija kositra ili oksida srebra iz amalgama i njihova taloženja u dentinskim tubulusima.

Nasljedne abnormalnosti stvaranja dentina poput dentinogenesis imperfecta takođe mogu biti uzrok sivoj obojenosti zuba. U ovom slučaju obojenost zuba samo je jedan od simptoma poremećaja koji se manifestuje i na drugim organskim sistemima.

Plavi i zeleni zubi

Kod djece koja su imala neonatalnu žuticu zubi mogu poprimiti plavičastu boju. Osim toga, u literaturi je opisan i slučaj 11-mjesečnog dječaka s prirođenom infekcijom citomegalovirusom i neonatalnom žuticom, kojem su izniknuli zeleni mliječni zubi sa hipoplastičnom caklinom. Iako su zeleni zubi dosta rijedak nalaz, moguće ih je pronaći kod djece s neonatalnom hiperbilirubinemijom, kod djece s prirođeno smanjenom prohodnošću žučnog trakta te djece s fetalnom eritroblastozom.

Crni zubi

Na rubovima starih i/ili loše izrađenih amalgamskih ispuna moguće je pronaći područja promijenjene boje zuba. Tamna, gotovo crna boja tih područja čija veličina može varirati upućuje ili na taloženje kositra iz amalgamskog ispuna u tvrdo zubno tkivo ili na sekundarni karijes ili na i jedno i drugo.

Osim toga, kao što je već prethodno rečeno, crna boja može upućivati na promjene boje zuba izazvane dentalnom fluorozom.

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top