Home / Slobodno vrijeme / Restoran koji vedrinom zrači

Restoran koji vedrinom zrači

Planirate otvoriti novi restoran. Odlučili ste da će to biti pizzerija, riblji restoran ili nešto treće. Imate lokal, odabrali ste ime, dokumentacija je u pripremi, fnansiranje je dogovoreno i isplanirali ste meni. Sljedeći korak je opremanje. Zapravo, bolje bi bilo reći planiranje i opremanje.

55afa22ff1c80bb4097cb1349324a8fc1320719438_gallery_gallery

Ovo je financijski najteži dio otvaranja restorana. U trošak opremanja spada sve od table sa imenom na ulazu do metle i sijalice u ostavi. Opremanje restorana se može podijeliti na dva dijela, dio vidljiv gostima i dio za osoblje.

aphoto102841

Dio za osoblje

Upravo zbog obima posla većina firmi koje se bave prodajom profesionalne ugostiteljske opreme nude i uslugu izrade projekata i planova za vaš restoran. S obzirom na cijenu opremanja profesionalne kuhinje preporučujemo vam da u opremanje ne ulazite bez kvalitetnog projekta.

casino-utrecht-restaurant-01-1920x1080

Naime, profesionalne kuhinje imaju svoje zakonitosti i pravila, a greške koje možete učiniti u neznanju su skupe i ponekad se teško ispravljaju. Projekti se izrađuju po mjeri i ne postoje dvije identične kuhinje. Ne zaboravite na HACCP protokole koji su obvezni. Na tržištu postoji veliki broj firmi koje nude svoje proizvode i usluge u ovom segmentu. Zatražite ponude, uporedite ih i izaberite onu koja vam najviše odgovara. Za uštedu, postoji i mogućnost kupovine korištene opreme.

Commodore-elite-restaurant-02

Dio za goste

Dok je u stražnjem djelu restorana praktičnost i robusnost najvažnija osobina opreme koju nabavljate, u prednjem djelu je jednako važna i estetika. Možda ćete dizajn prostora prepustiti arhitektima i dizajnerima enterijera koji će vam pomoći u stvaranju funkcionalnog i ugodnog prostora. I dok birate boje zidova i tekstila, namještaj i posuđe nikako ne smijete zaboraviti na nekoliko važnih komponenti koje, ukoliko nisu kvalitetno riješene, mogu zauvijek otjerati goste. To su: toaletiventilacijamuzika rasvjeta.

esm-restaurant-04

Iako je higijena bitna za svaki dio restorana, ne možemo dovoljno istaknuti važnost urednog, čistog i mirišljavog toaleta. Uvijek, ali baš uvijek mora biti na raspolaganju dovoljno wc papira, sapuna i ručnika. U ovom dijelu restorana naprosto ne možete pretjerati sa održavanjem.

IMG_8520

Ventilacija je bitna za sve dijelove restorana, kuhinju, toalet i prostor za ručanje. Mirisi i dim moraju biti izbačeni, ali pazite gdje ih izbacujete.  Muzika i rasvjeta definišu atmosferu u prostoru. Ne smiju biti upadljivi i agresivni. Muzika može pratiti temu restorana (npr. italijanska muzika u pizzeriji), ali zbog psihičkog zdravlja vašeg osoblja i gostiju izbjegavajte beskonačno ponavljanje istog CD-a.

moj-restoran.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top