Home / Slobodno vrijeme / Mlijeko znatno smanjuje pojavu kvara na zubima

Mlijeko znatno smanjuje pojavu kvara na zubima

Mlijeko znatno smanjuje pojavu kvara na zubima

Razmislite da na kraju obroka, umjesto nekog slatkog zalogaja uzmete zalogaj sira ili koji gutljaj mlijeka.

Naše zdravlje, pa i zdravlje naših zuba, zavisi od onoga šta unosimo u organizam, tj. od onoga šta jedemo. Tako je poznato da mlijeko i mliječni proizvodi imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi, kako kod djece tako i kod starijih.

U mlađem uzrastu jedna čaša mlijeka dnevno dobra je za pravilan rast i razvoj kostiju. Kalcijum iz mlijeka ugrađuje se u kosti i tako doprinosi njihovom pravilnom razvoju. Pored ovoga, istraživanja su pokazala da jedna čaša mlijeka dnevno poboljšava memoriju i pozitivno utiče na mentalno zdravlje, pogotovo kod starijih osoba.

I pored ovoga, do sada se malo istraživao uticaj mlijeka i mliječnih proizvoda na oralno zdravlje ljudi. U skorijoj studiji, objavljenoj u maju ove godine u časopisu General Dentistry, došlo se do zaključka da konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda doprinosi otpornosti zuba na nastanak karijesa. U ovoj studiji ispitanici su podijeljeni u tri grupe.

Prvoj grupi dat je čedar sir, drugoj mlijeko, a trećoj jogurt. Ispitivanja su pokazala da je grupa koja je konzumirala čedar sir ispoljila najveće povećanje pH vrijednosti u usnoj duplji. Kako povećan pH onemogućava nastanak karijesa, to se može zaključiti da sir ima anti-karijesni efekat.

Prema drugom istraživanju, utvrđeno je da svakodnevno konzumiranje mlijeka koje sadrži sojeve bakterije Lactobacillus rhamnosus značajno smanjuje rizik od nastanka karijesa zuba. Istraživanje je obuhvatilo oko 600 djece kojima je, u periodu od 7 mjeseci, davano mlijeko sa Lactobacillus rhamnosus. Ovi rezultati najviše su se istakli kod djece uzrasta 3 i 4 godine.

Mehanizam kojim kravlje mlijeko i sir mogu uticati na sprečavanje nastanka kvara na zubima uključuje nekoliko komponenti mlijeka. Tako, kazeini i peptidi smanjuju prijanjanje bakterija koje izazivaju karijes. Na taj način smanjuju broj bakterija koje prijanjaju za površinu zuba, te samim tim smanjuju i mogućnost nastanka kvara zuba.

Stoga, sada možete da razmislite da na kraju obroka, umjesto nekog slatkog zalogaja uzmete zalogaj sira ili koji gutljaj mlijeka.

Jedan zalogaj za zdravlje vaših zuba.

Izvor: vijesti.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top