Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Od prvih zubića do škole…

Od prvih zubića do škole…

od prih zubica do skole srijeda

Od vaše brige zavisi hoće li vaše dijete kasnije imati zdrave zube ili će mu biti izvor bola i problema. Govorili smo o tome kako majka već od trenutka začeća može uticati da zubi njenog djeteta budu zdravi i otporniji na karijes. Otići ćemo korak dalje sa savjetima novopečenim roditeljima i reći nešto o tome kako se brinuti o mlječnim zubićima (nicanje, održavanje zdravlja, pranje, prva posjeta stomatologu), odnosno prvim stalnim zubima (čuvanje i njega). Dok zdravlje nas odraslih zavisi od nas samih, zdravlje djetetovih zuba, posebno u najosetljivijim, prvim godinama života zavisi od brige roditelja. Prema tome, želite li da vaše dijete izbjegne neugodnosti sa zubima, morate se odmah početi brinuti o njima jer od vaše  brige zavisiti hoće li dijete kasnije imati zdrave zube ili će mu biti izvor bola i problema. Važno je istaći da je karijes bolest koja se ne nasljeđuje. Nasljeđuju se samo sklonosti i eventualne loše navike ishrane i higijene koje mogu uzrokovati karijes. Ne zaboravite da je karijes bolest nedovoljno čistih zuba, da bez šećera nema karijesa te da je samo čist zub zdrav zub i kao takav se najčešće ne razboli.

Zubići su krenuli

Nicanje zuba normalan je prirodni proces pa zubi niču bez povrede i krvarenja. U periodu od šest do osam mjeseci počinju nicati prvi zubi. S obzirom na to da na svom putu pritiskaju krajeve živca, dijete osjeća svrabež i zato gura u usta rukice i druge predmete. Preporučljivo je dati mu neku gumenu igračku kako bi se spriječilo ozljeđivanje sluznice usta nekim tvrdim predmetom. Potpunu mlječnu denticiju čini 20 zuba, po pet u svakom kvadrantu. Nicanje počinje uglavnom od šestog mjeseca života: najprije niknu donji srednji sjekutići, u periodu od osam do 10 mjeseci gornji srednji sjekutići, od 10. do 14. mjeseci donji pa gornji bočni sjekutići, poslije 12. mjeseca gornji i donji prvi kutnjaci, između 16. i 18. mjeseca očnjaci i na kraju, između 24. i 36. mjeseca života drugi kutnjaci. Dakle, do kraja druge godine dijete bi trebalo imati sve mlječne zube. Nicanje zuba je individualno, a patološkim se smatra nicanje koje kasni više od šest mjeseci od uobičajnog vremena početka nicanja zuba. Ako vašem djetetu zubi ne počnu nicati do kraja prve godine ili svi ne niknu do kraja druge godine, odmah se obratite stomatologu kako bi se ustanovilo postoje li u vilici osnove za zube i koji je razlog zašto nisu izniknuli. Zubi mogu niknuti i prije, a ponekad se dijete može i roditi sa zubom. U tom slučaju je ječ o tzv. predmlječnom zubu koji treba odmah izvaditi jer nema korijena nego je posredi tvorevina koja samo smeta i stvara probleme prilikom dojenja. Dete se može roditi i s prvim mlječnim zubom, koji takođe smeta dojenju pa ga je potrebno malo zaobliti kako bi se olakšalo dojenje. Postoji vjerovanje da zbog nicanja zuba djeca jače sline, što je pogrešno. U tom dobu, naime, djeca iz ležećeg položaja prelaze u sjedeći. Žljezde slinavnice počinju lučiti sline, ali kako je dno usne duplje još vrlo plitko, a djeca nisu još potpuno savladala čin gutanja, sline cure iz usta. Kako slinjenje nije povezano sa zubima, potvrđuje i činjenica da u tom dobu sline i djeca kod koje kasni nicanje zuba. Kad niknu svi zubi, dijete je sposobno čvrsto žvakati i zato mu dajte čvrstu hranu. Žvakanje će pomoći i razvoju vilice.

NewOrleans_Kids_Dentist

Pranje kao “dječija igra”

Postavlja se pitanje kada dijete treba početi s pranjem zuba? Odgovor glasi: “Što prije, to bolje!”. Već nakon pojave prvih zubića roditelj može pažljivo obrisati zube štapićem i vatom umočenom u mlaku vodu. Međutim, kada dijete napuni dvije godine, tj. kada mu nikne svih 20 zuba, trebalo bi početi upotrebljavati četkicu za zube. U početku će to više izgledati kao igra, pa je poželjno iskoristiti djetetovu želju da oponaša starije. Upravo ste vi tu da ga vodite sopstvenim primjerom, pa kad poslije obroka perete zube, neka to uradi i dijete. Nakon što je dijete, gledajući vas i igrajući se, “opralo” zube, vi mu ih morate pažljivo i stvarno oprati. Zube treba prati nakon svakog jela. Najvažnije je večernje pranje jer se navečer zubi peru za zdravlje, a ujutru za ljepotu.

Prvi put kod čika zube

Uz pravilnu i redovnu higijenu, za zdravlje i ljepotu zuba važni su i redovni odlasci stomatologu. Prvi kontakti sa stomatologom preporučuju se između druge i treće godine. Pripremite dijete za tu posetu. Opišite mu kako izgleda stomatološka ordinacija, recite mu kako stomatolog ima veliku stolicu (kao astronautovu) u kojoj će sjediti u svetlu reflektora. Posebno mu spomenite malo ogledalo pomoću koga će mu stomatolog pregledati zubiće. Opišite mu aparat kao specijalnu motornu četkicu za čišćenje zuba. Pokušajte dijete zainteresovati i učinite da se raduje posjeti. Svakako izbjegavajte često upotrebljavanu izreku “neće te ništa boljeti”. Roditeljima preporučujemo da dijete prvi put dovedu u stomatološku ordinaciju dok su zubi još zdravi. Stomatolog će u tom slučaju zubiće samo pregledati, prebrojiti i eventualno premazati fluorom (fluorizacija). Takvim pristupom djetetu će pregled ostati u ljepom sjećanju, pa će i sljedeći put vrlo rado doći. U slučaju da dijete prvi put dolazi u ordinaciju kad već ima potrebe za lječenjem, znači postoji karijes (oštećenje), ne počinjati odmah s lječenjem nego nastojati da prvi pregled protekne u što ugodnijem raspoloženju. Za sljedeću posjetu, ako procjenimo da je dijete spremno i da možemo računati na njegovu saradnju, počinjemo popravljati manji karijes (oštećenja). Međutim, dolazi li dijete u ordinaciju s bolnim zubom, potrebno je, na žalost, odmah intervenisati. Jednom za svagda treba razriješiti zabludu da mlječne zube ne treba lječiti, tj. popravljati jer će ionako ispasti. To je apsolutno pogrešno razmišljanje jer mlječni zubi, iako su kratkotrajni, imaju višestruko važnu funkciju. Oni čuvaju mjesto za svoje nasljednike (trajne zube), omogućuju normalan rast i razvoj vilice takođe i dobro žvakanje. A znamo da je dobro sažvakana hrana preduslov za dobro varenje. Uz to, mlječni zubi učestvuju u stvaranju mnogih glasova, omogućujući jasan i razumljiv govor, a uz sve to, od njih zavisi i estetski izgled lica, što svakako pridonosi pravilnom psihičkom razvoju djeteta. Zato još jednom pozivamo roditelje da što ranije odvedu dijete stomatologu.

shutterstock_75103528

Mogu li u školu?

U šestoj godini života niče prvi stalni kutnjak. Pazite! Taj zub nema prethodnika u mlječnom nizu pa ga roditelji često zamenjuju s mlječnim zubom i začude se kad čuju da je to stalni zub. Upamtite, to je najvrijedniji zub jer utiče na postavku svih stalnih zuba koji kasnije niču. Zato “šestogodišnji kutnjak” treba pažljivo čuvati i njegovati. Prije upisa u školu dijete treba obaviti stomatološki pregled, s posebnim osvrtom upravo na prvi stalni kutnjak koji treba popraviti ako je pokvaren jer u protivnom dijete neće dobiti potvrdu za upis u prvi razred. Ako je zub potpuno zdrav, preporučujemo zalivanje fisura (zaštita zuba bez brušenja).

Izvor: stomatolozi.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top