Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Oralna higijena u adolescenciji

Oralna higijena u adolescenciji

Pubertet je veoma osjetljiv period razvoja, sa burnim promjenama u psihičkom i fizičkom stanju djeteta, što se odražava i na usnu šupljinu. Poslije 12. godine mladi stalni zubi još sazrijevaju, a i desni se nalaze u fazi formiranja oko zuba. Hormonalne promjene povećavaju osjetljivost desni na zubne naslage i dovode do promjena u sastavu pljuvačke.

Specifičnosti adolescencije su nekontrolisano ponašanje, koje može da se kreće od potpunog zapostavljanja lične higijene do pretjerivanja u njoj. Takođe, u toj dobi se gubi kontrola nad ishranom, postoji sklonost pojačanog unosa gaziranih napitaka, slatkiša, grickalica i druge kariogene hrane ali i konzumiranju alkohola, cigareta i nažalost psihoaktivnih supstanci. Sve to može da ima veoma nepovoljne posljedice po zdravlje zuba i desni.

Veliki broj tinejdžera se podvrgava terapiji ispravljanja poremećenih odnosa zuba i vilica pomoću fiksnih ortodontskih aparata. Oni zahtjevaju posebnu dodatnu negu i preventivu, jer u suprotnom mogu da se jave štetne reakcije na zubima i desnima.

Tinejdžeri ne priznaju autoritete i nametanje mišljenja, tako da klasične metode zdravstvenog vaspitanja  uglavnom nemaju efekta. Kritika i zastrašivanje može da djeluje sasvim suprotno. Potrebni su drugačiji pristupi u kome se tinejdžer navodi da sam dolazi do rješenja. Pozitivni momenti za bolju njegu zuba mogu da budu zelja za dokazivanjem posebno pred suprotnim polom i okupiranost sopstvenim izgledom. To je potrebno maksimalno podsticati u motivaciji kako od strane roditelja tako i stomatologa. Nove digitalne tehnologije i gedžeti, koje su sastavni dio njihovog života, treba maksimalno koristiti u zdravstvenom vaspitanju i motivaciji. Potrebni su i mnogo češći kontrolni pregledi.

Zbog toga je jako važno formirati zdrave navike prije puberteta, jer je kasnije to mnogo teže, ali ne i nemoguće.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top