Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Da li treba pokvasiti četkicu za zube prije stavljanja paste za zube

Da li treba pokvasiti četkicu za zube prije stavljanja paste za zube

Stomatolozi preporučuju da biste prvo trebali isprati četkicu vodom kako biste očistili i omekšali četkicu jer bi u suprotnom mogla biti prečvrsta i mogla bi vam oštetiti zube i desni? Postoje brojne dileme, ipak šta je pravilnije?

Druga opcija je da vlaga  pomaže pasti da se bolje zalijepi za četkicu. Nakon što na mokru četkicu nanesete pastu za zube veličine graška, još jednom je pokvasite kako bi aktivirali pastu za zube i na taj način povećali njenu rastvorljivost.

A treća, da se direktno  miješanje vode i paste se ne preporučuje jer može smanjiti njen učinak. Ovo tvrdi dr. Raha Sepehrara sa svojim timom stručnjaka za dentalno zdravlje. Ovaj tim zaključuje  kako ne treba vlažiti vlakna četkice za zube, već jednostavno kupiti četkicu s mekšim vlaknima. Ako ne možete promijeniti svoju naviku da i dalje četkicu s pastom kvasite  vodom, onda u tom slučaju  koristite minimalnu količinu vode kako ne biste umanjili djelotvornost paste za zube.

Međutim ne postoje dokazi u korist niti jedne opcije načina nanošenja paste, na vlažnu ili suhu četkicu. Ono što je važno da redovno i pravilno perete zube minimalno dva puta dnevno po 3 minuta kao i da redovno posjećujete svog stomatologa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top