Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Oralna kandidijaza

Oralna kandidijaza

Oralna kandidijaza srijeda

Oralna kandidijaza infekcija je sluznice usne šupljine izazvana gljivicom iz roda Candida. Uzročnike za razvoj kandidijaze dijelimo na lokalne i sistemske. Jedan od glavnih lokalnih uzroka za razvoj kandidijaze jesu neodgovarajuće zubne proteze. Mikrotraume na sluznici, koje uzrokuje proteza, omogućuju invaziju mikroorganizama u sluznicu. Takođe, proteza stvara mehaničku prepreku koja onemogućava mehaničko čišćenje sluznice jezikom kao i ispiranje slinom. Osim toga, materijal proteze je porozan što omogućuje naseljavanje kandide na protezu.

Suhoća usta pogoduje razvoju kandidijaze zbog više razloga. Smanjuje se količina antimikrobnih proteina sline, izostaje mehaničko uklanjanje kandide s oralne sluznice, dok niži pH usne šupljine pogoduje njezinom rastu.

Upotreba antibiotika širokog spektra remeti normalnu mikrobnu floru usne šupljine i ima za rezultat razmnožavanje kandide i razvoj infekcije. Imunosupresivni lijekovi i kortikosteroidi takođe mogu odgovarati nastanku infekcije kandidom. Od ostalih uzročnika koji mogu dovesti do razvoja kandidijaze treba spomenuti šećernu bolest, anemiju, manjak vitamina B kompleksa te prirođene i stečene poremećaje imuniteta.

Dijagnoza kandidijaze postavlja se na temelju kliničke slike te se potvrđuje pozitivnim nalazom mikološkog brisa. Sam nalaz kandide u usnoj šupljini, bez odgovarajuće kliničke slike, ne znači infekciju nego govorimo o kolonizaciji kandidom. Kao što je na početku spomenuto, kolonizacija kandidom je normalan nalaz u 50% zdrave populacije i 90% nositelja mobilnih proteza te ne zahtijeva terapiju. Za postavljanje dijagnoze kandidijaze, uz pozitivan nalaz kandide, u ustima moraju biti vidljive karakteristične kliničke promjene. Nepotrebna upotreba protugljivičnih lijekova pridonosi razvoju otpornosti kandide na lijek, a može dovesti i do neželjenih komplikacija kao što je oštećenje jetre. Osim toga, neki protugljivični lijekovi (mikonazol, ketokonazol, itrakonazol) povisuju koncentraciju oralnih antidijabetika i antikoagulansa u plazmi a rezultat je  hipoglikemija, odnosno krvarenje, dok u kombinaciji s antihistaminicima mogu izazvati ubrzani rad srca ili aritmiju.

Liječenje oralne kandidijaze provodi se lokalnom primjenom protugljivičnih lijekova. Najčešće se primjenjuju nistatin kapi (3 puta na dan 30 kapi tokom 2 sedmice) ili mikonazol gel (4 x na dan pola mjerne kašike tokom 2 sedmice). U tvrdokornijim slučajevima, koji ne prolaze primjenom lokalne terapije, uputno je uraditii kulturu kandide u stolici. U slučaju pozitivnog nalaza prepisuju se sistemski protugljivični lijekovi. Najčešće se prepisuju flukonazol (50 – 100 mg na dan tokom 2 sedmice) ili itrakonazol (100 mg na dan tokom 2 sedmice).

Opet treba ponoviti da je kandida dio normalne flore usne šupljine koja postaje patogena samo ako postoji uzrok koji dovodi do poremećaja imunološkog odgovora domaćina. Stoga pri liječenju kandidijaze nije dovoljno samo liječiti infekciju kandidom nego je potrebno i otkriti uzrok koji je doveo do razvoja infekcije.

Potrebno je uzeti detaljnu anamnezu bolesnika i uraditi kompletnu krvnu sliku, pretrage za serumsko željezo, feritin, folate, vitamin B12 i glukozu u krvi. Ako postoje odstupanja, potrebno ih je ispraviti. U određenim slučajevima uputno je uraditi testiranje na HIV. Bolesnicima treba dati upute o pravilnom održavanju higijene usne šupljine i zubnih proteza. Nakon svakog obroka proteze treba oprati, a preko noći ih držati u otopini antiseptika (3% borna kiselina). Ako se bolesnici liječe protugljivičnim lijekovima, a ne održavaju proteze antiseptikom, infekcija oralne sluznice stalno će se ponavljati potaknuta kandidom naseljenom na površinu proteze. Nakon izlječenja kandidijaze, proteze preko noći treba držati u čaši s vodom. Ako bolesnici imaju suha usta, potrebno je ustanoviti i liječiti uzrok suhoće te prepisati preparate umjetne sline. Potrebno je izbjegavati prehranu bogatu ugljikohidratima i svakako je potrebno prestati pušiti. Ako bolesnici uzimaju hortikosteroide u spreju za liječenje astme, treba im savjetovati da isperu usta vodom nekoliko minuta nakon svake upotrebe spreja. Jedino terapija koja je usmjerena na uklanjanje uzročnika, a ne samo na otklanjanje simptoma kandidijaze, omogućuje uspješno izlječenje bolesnika i spriječava vraćanje bolesti.

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top