Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Postavljanje zubnog implanta – II dio (zarastanje, integracija i moguće komplikacije)

Postavljanje zubnog implanta – II dio (zarastanje, integracija i moguće komplikacije)

dr stajcic LIKPodsjećanja radi postavljanje zubnog implanta u viličnu kost je način liječenja parcijalne ili totalne bezubosti, čime se poboljšava ili ponovo uspostavlja normalna funkcija žvakanja i govora. Za postupak se možete odlučiti i iz estetskih razloga. Zubni implant omogućavaju odgovarajuću čvrstinu i funkcionalnost zubno-proteteskih nadoknada (krunica, mostova, proteza).

Zubni implant je cilindričnog oblika, izrađen od biokompaktibilnog materijala (uglavnom od titanijuma). Vrsta i veličina implanta se bira individualno prema Vašim potrebama i mogućnostima. Njegov vijek trajanja može biti nekoliko decenija, ali to nije moguće garantovati.

Zarastanje i integracija obično traje tri mjeseca. Za to vrijeme nije dozvoljen potpuni pritisak na implant ili žvakanje na tom mjestu jer bi to moglo ugroziti njegovo zarastanje. Nakon tog perioda, u kratkoj intervenciji presječemo samo sluznicu iznad implanta. Zatim na njega zavrnemo dio koji omogućava oblikovanja prolaza sluznice, a kasnije i vezu između implanta i protetske nadoknade. Sa izradom potpornja stomatolog može početi nakon dvije sedmice. Za vrijeme zarastanja i integracije možete koristiti privremene protetske nadoknade (mostove, proteze), koje će Vam stomatolog prilagoditi. Zbog otoka sluznice, upotreba takve nadoknade je nepoželjna u vremenu od operacije do uklanjanja šavova. Vrijeme zarastanja i integracije implanta moguće je skratiti s dobrim uslovima kostiju. U nekim situacijama sa protetskim postupkom moguće je nastaviti odmah nakon ugradnje implanta. Rizik u tom slučaju može biti nešto viši.

POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTA 2.dio (zarastanje, integracija i moguåe komplikacije)

Moguće komplikacije

Potpuni uspjeh i odsustvo bilo kojeg rizika ne može garantovati ni jedan ljekar ili stomatolog. Opšti rizici i komplikacije hirurškog zahvata, kao što su upale, su rijetki pri ugradnji implanta. Ako nastupe, moguće ih je izliječiti. U gornjoj vilici komplikacije mogu nastati tokom ugradnje dentalnih imlanata u otvor, koji je u neposrednoj blizini nosne ili usne šupljine. To obično nema negativnih posljedica na implant ili opšte zdravlje. Pri stavljanju implanta u zadnjem dijelu donje vilice postoji mogućnost povrede živca što može uzrokovati prolaznu utrnulost donje usne koja traje nekoliko mjeseci. To ne utiče na pokretljivost donje usne. Moguće je da implant ne uraste u kost u predviđenom vremenu. U tom sličaju ga odstranimo i kasnije stavimo novi.

POSTAVLJANJE ZUBNOG IMPLANTA 2.dio (zarastanje, integracija i moguåe komplikacije)1

Uslovi za uspjeh

Nakon završetka implantološkog liječenja potrebno je obavljati redovne kontrolne preglede. Dolazite na redovne kontrole onako kako Vam je savjetovao Vaš ljekar ili stomatolog. Bitna i nezamjenjiva važnost za dugoročni uspjeh terapije implantima je stalna i pravilna higijena usne šupljine. Samo ako se pravilno brinete i nakon svakog obroka odstranite sve naslage sa zuba i implantata, moguć je trajni uspjeh.

Ovo je neizostavan uslov!

Mr sci dr stom. Aleksandar Stajčić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top