Ortodoncija

ortodoncia-infantil

To je stomatološka grana, koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zuba, kao i odnosa između vilica, tokom rasta i razvoja pa i kasnije. Neke ortodontske nepravilnosti su nasljedne, a neke se stiču.

Najčešće ortodontske nepravilnosti su: obrnuti zagrižaj, progenija (isturena donja vilica), razne teskobe, otvoreni i ukršteni zagrižaj.

Pravovremeno uočavanje ortodontske nepravilnosti

Bitno je pravovremeno uočavanje ortodontske nepravilnosti. Nakon RTG pregleda i utvrđivanja anomalije, može se pristupiti ortodontskom liječenju. Ono se temelji na saznanju da se kost može preoblikovati. Grana medicine znana kao biomehanika, bavi se između ostalog izučavanjem uticaja sila na kost u različitim stadijumima njenog razvoja. Zahvaljujući tome, možemo u toku rasta i razvoja preventivno, a i kasnije bez obzira na životnu dob, djelovati ili ispraviti i pravilno usmjeriti položaj zuba i razvoj vilica.

Ortodontska pomagala

Ortodontskim aparatima, MOBILNIM ili FIKSNIM danas se postižu zavidni rezultati. Izbor i vrsta aparata (MOBILAN ili FIKSAN), zavisi od dijagnoze, životne dobi u kojoj se želi sprovesti terapija i materijalne mogućnosti pacijenta. Mobilni aparati se danas izrađuju po mjeri mladih te ih imamo u žutoj, crvenoj, plavoj boji, kao i prozirne, šarene pa čak i sa zvezdicama. Nošenje ovakvih aparata pričinjava zadovoljstvo djeci i motiviše ih da se pridržavaju propisane terapije čime je ona uspešnija i kraća. U svakom slučaju ranom prevencijom i terapijom pripomoći ćemo bržem i uspešnijem ispravljanju nepravilnosti zuba i vilica.

Nastanak ortodontskih nepravilnosti

Na nastanak ortodontskih nepravilnosti, utiču i loše navike djeteta. Jedna od najčešćih loših navika je sisanje palca, prsta, potom disanje na usta, sisanje predmeta, pritiskivanje jezika na zube, držanje olovke u ustima za vreme učenja, podbočena ruka na obrazu, podmetanje šake pod obraz pri spavanju, način spavanja itd. MAME, ZA LIJEP I PRAVILAN OSMIJEH DJETETA BRINIMO OD ROĐENJA UKLONIMO ŠTETNE I NEPODESNE NAVIKE I UPOTREBIMO PREVENTIVNE MJERE.

Izvor: www.stomatolozi.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top