Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Ishranom u borbi protiv karijesa

Ishranom u borbi protiv karijesa

Dairy-Products

Jedan od najvažnijih faktora u procesu stvaranja karijesa jeste nacin nase ishrane. Poznat je  glavni krivac za nastanak karijesa – secer ali isto tako mozemo govoriti o namirnicama koje mogu smanjiti i preventivno djelovati u nastanku karijesa. 

Karijes je progresivno uništavanje zuba kiselinom koju proizvode bakterije koje se nalaze na površini zuba, u zubnom plaku – žućkastoj mekanoj, ljepljivoj masi bogatoj bakterijama. Bakterije plaka vrše fermentaciju šećera pri čemu se stvara kiselina te se smanjuje pH u ustima. Nastala kiselina otapa minerale iz cakline (kalcij i fosfor), a posljedica je demineralizacija zubne cakline i dentina (čvrstog tkiva zuba). Kiselina koja je nastala djelovanjem bakterija može biti neutralizovana slinom. Neutralizacija uzrokuje porast pH vrijednosti u ustima i ”povratak” otopljenog kalcija i fosfora nazad u zubnu caklinu, te dolazi do remineralizacije.

Važnu ulogu u borbi protiv karijesa igra ne samo izbor namirnica već, konzistencija, nutritivni sastav,  i vremenski period tokom kojeg su zubi izloženi namirnici,

Hrana koja ne smanjuje pH (odnosno ne povećava kiselost) u ustima i ne utiče na nastanak karijesa podrazumijeva,jaja, meso, ribu, većinu povrća, ulja, margarin, maslac, sjemenke i orašasto voće. Svježe voće ne predstavlja veću opasnost za karijes iako je bogato šećerima.

Preporuka: puno je bolje slatke napitke piti u većim gutljajima i pokušati ih što kraće zadržati u ustima. Ukoliko pijete gazirana i slatka pića bolje je koristiti slamke jer tako uveliko izbjegavate kontakt pića sa zubima.

image004

Logično je da će  veća količina slatke hrane ili pića biti štetnija od manje količine.

Slatku hranu ili piće je bolje konzumirati za vrijeme glavnih obroka, tada će se kiseline brže neutralizirati, a slina isprati ostatke hrane na zubima.

Konzumiranje hrane tokom noći je štetno jer je smanjena količina sline u ustima.

Bitno je reci da ne postoji nijedna namirnica koja direktno uzrokuje karijes, isto tako ne postoji odredjena  namirnica koja sprečava karijes. Postoje namirnice koje pospješuju faktore odbrane od karijesa, a to je prvenstveno količina sline i sprečavanje „ljepljenja“ bakterija na zube.

Mlijeko štiti zube na taj način da sprečava pričvršćivanje plaka na zub. Mlijeko u sebi sadrži laktozu i to je negativna strana ovog sastojka zbog  kariogenosti ali sadrži i velike količine kalcija i fosfora koji štite caklinu zuba.

Sir je jako dobar za stimulaciju lučenja sline, a slina ispire ostatke hrane na zubima. Ovdje govorimo o siru kao samostalnoj namirnici., njegova svojstva će se poništiti ukoliko se konzumira u obliku nekog kolača itd.

Čaj, najviše zeleni i crni u sebi imaju sastojak koji sprečava nastanak bakterija koje uzrokuju karijes.

4U team

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top