Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Osjetljivost zuba na nadražaje, hladno i slatko

Osjetljivost zuba na nadražaje, hladno i slatko

Osetljivost-zuba-1-696x601

Prema statistikama, jedna od tri osobe se žali na osjetljivost zuba na nadražaje. U pitanju je jak, oštar, probadajući bol, koji traje koliko i nadražaj, eventualno nekoliko sekundi duže. Obično se javlja na hladno i slatko, kao i na mehanički nadražaj, prilikom pranja zuba.

ZAŠTO NASTAJE OSJETLJIVOST ZUBA?

Osjetljivost  je posljedica eksponiranosti dentina uticaju spoljašnje sredine. Dentin je tvrdo zubno tkivo, kroz koje prolaze nervni završeci iz zubnog živca. U kruničnom dijelu zdravog zuba  zaštićen je zubnom gleđi, u vratnom dijelu desnima, a u korjenskom dijelu cementom. Ukoliko iz bilo kog razloga dođe do oštećenja ovih zaštitnih tkiva, dentin će biti izložen spoljašnjim  uticajima, nervni završeci će da sprovedu nadražaj do zubnog živca, a on će reagovati bolom.

KOJI SU NAJČEŠĆI UZROCI OŠTEĆENJA GLEĐI?

Najčešći uzrok oštećenja gleđi je karijes. Takođe, uzrok može biti mehaničko oštećenje nastalo usljed povrede ili trošenja gleđi kao posljedica nefunkcionalnih kretnji (škripanje i stezanje zubima).

Tvrda četkica i grubi pokreti prilikom pranja  zuba mogu dovesti do mehaničkih oštećenja tankog sloja gleđi u predjelu vrata zuba. Tada nastaju defekti u vidu klina uz samu ivicu desni, a zovemo ih klinaste erozije. Obično su locirane na premolarima (četvorke i petice) i javljaju se kod osoba sa izuzetno dobrom oralnom higijenom.

Gleđ može biti oštećena i dejstvom kiselina iz hrane i pića, dejstvom želudačne kiseline usljed dugotrajnog povraćanja ili poslije korišćenja nekih agresivnih preparata za izbjeljivanje zuba.

Povlačenje desni, bilo da je posljedica oboljenja desni (parodontopatija) ili mehaničkog oštećenja usljed grubog četkanja, ostaviće ogoljen vrat zuba. Kod velikog broja ljudi u tom dijelu zuba, dentin nije pokriven ni gleđi ni cementom, te će svaki nadražaj dovesti do osjetljivosti.

REAKCIJE NA OSJETLJIVOST

Iako je bol kratkotrajan, vrlo je neprijatan, te nakon izvjesnog vremena pacijenti počinju da izbjegavaju hranu i pića koja dovode do bolnih senzacija. Nerijetko se dešava da se izbjegava i oralna higijena, jer vlakna četkice izazivaju bol.

Ukoliko u Vašim ustima postoji bolna osjetljivost, svakako je potrebno konsultovati stomatologa, da bi se utvrdio uzrok tome. U nekim slučajevima neophodna je stomatološka intervencija, a nekada je dovoljno samo promijeniti navike i uvesti posebnu njegu.

Savjetuje se upotreba četkica sa mekim vlaknima i učenje adekvatne tehnike pranja, kao i upotreba specijalnih pasti i rastvora. Na tržištu se može naći širok spektar preparata čijim nanošenjem na eksponiran dentin dolazi do zatvaranja dentinskih kanalića, a samim tim se smanjuje provodljivost nadražaja do živca.

Izvor: pharmamedica.rs  http://www.pharmamedica.rs/stomatologija/osetljivost-zuba-na-nadrazaje/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top