Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Bonton u stomatologiji – djeca u ordinaciji

Bonton u stomatologiji – djeca u ordinaciji

Bonton u stomatologiji - srijeda

Djeca su uvijek dobrodošla u stomatološku ordinaciju i njihov dolazak u ordinaciju treba potaknuti i ohrabriti kako bi se već u najranijoj dobi navikla na takvo okruženje, izgled, zvukove i mirise te se spriječila pojava eventualnih strahova u starijoj dobi.

Djeca se u stomatološkoj ordinaciji mogu naći ili kao pacijenti ili u pratnji roditelja koji su došli na stomatološki tretman. Boravak djeteta koje nije pacijent (pogotovo malenog) u ordinaciji za vrijeme provođenja stomatološkog zahvata bez izričitog odobrenja stomatologa nije poželjan. Naime, u ordinaciji postoje brojne opasnosti: mehaničke (npr. oštri predmeti), hemijske (nagrizajući preparati) i fizikalne prirode (vrući instrumenti) koji mogu ozlijediti one koji se u njoj nalaze. Pored toga, u ordinaciji postoje opasnosti biološke naravi poput virusa i bakterija. Boravak djeteta koje nije pacijent u stomatološkoj ordinaciji tokom sprovođenja liječenja roditelja može ometati stomatologa u radu, pa i otežati kvalitetno provođenje predviđenog stomatološkog zahvata i produžiti njegovo trajanje.

Nije pristojno očekivati od stomatološkog asistenta/asistentice da će dok je roditelj na stomatološkoj stolici voditi brigu o djetetu dok zahvat ne završi jer oni trebaju asistirati stomatologu i obavljati druge potrebne poslove.

Dijete koje nije pacijent najbolje je ostaviti da pričeka u čekaonici dok roditelj ne završi sa stomatološkim zahvatom. Pojedine stomatološke ordinacije imaju u svojim čekaonicama posebno priređene kutke za djecu u kojima se ona mogu zabaviti igrajući se ili gledajući crtiće dok su roditelji na stomatološkom liječenju. Ako je dijete maleno i ne može biti bez nadzora u čekaonici, sa stomatologom treba pronaći najbolje rješenje za tu situaciju, što može uključivati i promjenu ili odgodu planiranog stomatološkog zahvata.

Naravno, ponekad je uz prethodni dogovor sa stomatologom djecu poželjno uvesti u ordinaciju tokom zahvata kako bi djeca koja se inače boje stomatologa, gledajući svoje roditelje ili braću i sestre, pobijedila strah od stomatologa.

Roditelji koji su stomatologu doveli djecu kao pacijente trebaju poslušati upute stomatologa kad je riječ o boravku u ordinaciji tokom liječenja djeteta. Kod vrlo male djece obično je poželjno da je roditelj u ordinaciji ili čak da dijete sjedi u krilu roditelja na stomatološkoj stolici tokom zahvata. Kod kooperativne i/ili starije djece obično se traži od roditelja da sačekaju u čekaonici dok je dijete u ordinaciji.

Izvor: zdrav-zivot.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top