Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Panoramska radiografija vilice

Panoramska radiografija vilice

U dijagnostičkim strategijama u stomatologiji panoramski radiogram je u velikoj prednosti u odnosu na pojedinačne radiograme zuba zbog svoje ekonomičnosti, zaštite od nepotrebnog zračenja i sistematičnosti gdje se jednim radiogramom dobija neuporedivo više  informacija. Panoramska radiografija sve više služi kao bazični radiogram kod dolaska novih pacijenata u stomatološku ordinaciju, a indikacije za panoramsku radiografiju su vrlo široke.

To je inicijalna pretraga kod novih pacijenata svih uzrasta, posebno u ortodonciji. Nezamjenjiva je u ranoj dijagnostici razvojnih anomalija dentalnog aparata, na primjer za razjašnjavanje razloga nedostatka zuba. Informacije dobijene  panoranskom radiografijom su bitne kod sumnje na odontogeni uzrok sinusitisa, kod bolesti temporomandibularnih zglobova uzrokovanih malokluzijom, kod asimetrija lica i vilice.

Ovom se pretragom razjašnjavaju otekline vilice koje mogu biti asimptomatske, ili bolne na pritisak. Kod lošeg zarastanja ekstrakcijskih rana. Panoramska radiografija služi pregledu vilice i zuba kod sistemskih bolesti i sindroma, kod fraktura maksilofacijalnog područja, za procjenu statusa zuba i vilice prije i nakon operacijskog zahvata. Stomatolog bi, takođe, trebao imati uvid u prethodne snimke.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top