Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Parodontna plastična hirurgija

Parodontna plastična hirurgija

Parodontna plasti-na kirurgija srijeda

Parodontna plastična hirurgija može uljepšati vaš osmijeh i riješiti vas osjećaja lošeg estetskog izgleda. Ona može ispraviti i spriječiti mnoge neugodne posljedice kao što su preosjetljivost zubnih vratova, vraćanje zubnog mesa kad se ono povuče te pomoći da protetski rad izgleda prirodno. Zahvati koji spadaju u parodontnu plastičnu hirurgiju su sljedeći:

 • Augmentacija gingive
 • Prekrivanje ogoljelog korijena zuba
 • Korekcija defekata mekog tkiva oko implantata
 • Očuvanje gingive kod ektopičnog nicanja zuba
 • Odstranjenje frenuluma
 • Sprječavanje kolapsa grebena nakon ekstrakcije zuba
 • Augmentacija bezubog grebena

Najčešći zahvati koji se izvode su zahvati prekrivanja ogoljele površine korijena. To povlačenje gingive (zubnog mesa) s površine korijena naziva se recesija. Recesije mogu nastati na nekoliko načina:

 1. Recesije mogu biti povezane s traumom od nepravilnog četkanja. Ovakve recesije nastale nepravilnom tehnikom četkanja često se nalaze na mjestima s klinički zdravom gingivom, a površina korijena često ima utore na sebi te je sjajna i glatka.
 2. Recesije mogu biti povezane i s lokalnim nakupinama plaka.
 3. Recesije mogu biti povezane s gubitkom kosti kod parodontnih bolesti. Ovdje je potrebno napomenuti da prekrivanje recesija kod ovakvih pacijenta nije predvidljivog ishoda te je često nemoguće takvo tkivo rekonstruisati.

Razlozi zbog kojih je potrebno recesije sanirati su sljedeći:

 • Estetski/kozmetički zahtjevi
 • Nastaje preosjetljivost površine korijena
 • Nastaju karijesne lezije na površini korijena
 • Nastaju defekti u površini korijena (cervikalne abrazije)
 • Potrebno promijeniti položaj marginalnog tkiva kako bi se olakšalo provođenje oralne higijene

Prije svake hirurške korekcije gingivalnih recesija potrebno je promijeniti loše navike pacijenta.

Prvi korak ka tome je promjena načina četkanja zuba koju će specijalista parodontolog pokazati pacijentu. Pacijenti moraju shvatiti da je jedini način, kako bi terapija ovakvih defekata bila uspješna, potpuno pridržavanje uputstava parodontologa o novom načinu četkanja. Nepridržavanje uputa može dovesti do razočaravajućeg terapijskog rezultata.

Drugi korak je da tkivo prije zahvata mora u potpunosti biti bez naslaga plaka ili zubnog kamenca tj. ne smije krvariti. Zahvati se ne provode kod pacijenata koji imaju lošu oralnu higijenu i kod kojih je tkivo upaljeno jer neprekidna prisutnost plaka u području tkiva koje zarasta sprječava njegovo adekvatno zarastanje i ne dovodi do željenog rezultata, tj. prekrivanja ogoljene površine korijena.

Treće i jednako važno je da pacijenti kod ovakvih zahvata moraju biti nepušači. Ako su pacijenti pušači trebali bi se suzdržati od pušenja 7 dana prije zahvata i najmanje 6 sedmica nakon zahvata.

Sve detalje o tome kako se treba ponašati nakon zahvata, kojima je za cilj prekrivanja korijena zuba, pacijent će dobiti od parodontologa. Kod zahvata prekrivanja površine korijena često se koriste transplantati s nepca kako bi se nadoknadilo izgubljeno meko tkivo. Pacijenti se ne moraju bojati ovakvog zahvata koji je vrlo predvidljiv, iako treba imati na umu da je svaki hirurški zahvat povezan s određenim rizikom.

Pacijenti često imaju skepsu u pogledu dugotrajnosti postignutih rezultata. Ako se gore navedeni faktori uspostave prije nego se zahvat provede, stabilnost postignutih rezultata godinama je vrlo visoka.

Izvor: croperio.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top