Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Zašto dolazi do promjene ukusa nakon pranja zuba?

Zašto dolazi do promjene ukusa nakon pranja zuba?

Za-to dolazi do promjene ukusa nakon pranja zuba petak

Mehanizam promjene ukusa zasniva se na činjenici da NLS (natrijum lauret sulfat) inhibira čulna tjelašca koja detektuju slatko.

Ako volite sok od narandže i ako ste ikada probali da ga pijete neposredno nakon pranja zuba, sigurno ste zapamtili da se onaj slatki ukus vašeg omiljenog pića pretvorio u nešto veoma gorko. Ukoliko ste se pri tom pitali zašto uopšte dolazi do te promjene, upravo ćete dobiti odgovor na to pitanje.

U nastanku ukusa učestvuju čulna tjelašca, koja se nalaze na površini jezika. Tih tjelašaca ima oko 5.000 i neravnomjerno su raspoređeni na površini jezika. Njihova uloga je da prepoznaju 5 različitih ukusa: slatko, slano, gorko, kiselo i umami (o čemu smo ranije pisali  “Ukus aminokiselina – umami”). Svako od ovih tjelašaca specijalizovano je za određen ukus i samo njega može detektovati.

Nekada se vjerovalo da se ukus slatkog detektuje samo na vrhu jezika, slanog i kiselog sa strane, dok se ukus gorkog registruje na bazi jezika. Ipak, ovakvo shvatanje je dokazano kao netačno.

Danas se zna da se svi ukusi registruju na čitavoj površini jezika.

Drugi faktor koji utiče na promjenu ukusa nakon pranja zuba jesu same paste za zube. Naime, četiri glavna sastojka paste za zube su: voda (koja daje odgovarajuću konzistenciju pasti), abrazivna sredstva (koja služe za skidanje naslaga sa zuba), fluor (koji služi za prevenciju kvarova) i deterdžent (koji olakšava uklanjanje ostataka hrane). Kao najčešći deterdžent koristi se natrijum lauret sulfat (NLS) . Ovo jedinjenje se koristi i u drugim proizvodima za ličnu higijenu, kao što su šamponi, kupke, sapuni i sl. Upravo je NLS odgovoran za promjenu ukusa kada se nađe u ustima.

Mehanizam promjene ukusa zasniva se na činjenici da NLS inhibira čulna tjelašca koja detektuju slatko. Pored ovog efekta, NLS uništava fosfolipide, koji se nalaze u našim ustima.

Kako fosfolipidi igraju važnu ulogu u inhibiciji gorkog ukusa, to njihovim uništavanjem gorki ukus dolazi do punog izražaja. Kombinacija ova dva efekta, smanjenja osjećaja slatkog i pojačavanje osjećaja gorkog, dovodi do onog veoma gorkog ukusa koji imate u ustima kada popijete sok od narandže neposredno nakon pranja zuba.

Izvor: mojstomatolog.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top