Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Poimanje rizika liječenja pacijenata sa hepatitisom i HIV-om

Poimanje rizika liječenja pacijenata sa hepatitisom i HIV-om

Stomatološko liječenje često uključuje neposredan kontakt lijekara s krvlju i slinom pacijenta. Doktori dentalne medicine mogu biti izloženi raznim patogenim mikroorganizmima iz krvi i sline, kao što su HIV, virus hepatitisa B (HBV) i virus hepatitisa C (HCV).

Virusni hepatitis  B i C imaju različite epidemiološke karakteristike, ali se prenose sličnim putem. Protiv virusa hepatitisa B postoji sigurna i efikasna vakcina dok protiv hepatitisa C za sada nema vakcine.

Istraživanja pokazuju nedovoljnu obaviještenost doktora dentalne medicine o putevima širenja kao i o oralnim manifestacijama HIV-a, ali i nizak nivo znanja doktora dentalne medicine o HIV infekciji. Takođeistraživanja pokazuju da 49% doktora dentalne medicine smatra da je doticaj sa slinom HIV oboljelog predstavlja znatan rizik za terapeuta.

Iako HBV i HCV imaju sličan način prijenosa kao i HIV, studenti dentalne medicine pokazuju manje predrasuda prema oboljelima od hepatitisa nego  prema HIV/AIDS  pacijentima. Takav stav studenata dentalne medicine  prema HBV i HCV pacijentima potvrđuje i istraživanje koje upućuje da je značajno veći broj studenata spreman liječiti HBV i HCV pacijente u odnosu na pacijente s HIV-om (80% i 75% u odnosu na 49%).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top