Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Značaj prevencije za oralno zdravlje

Značaj prevencije za oralno zdravlje

Zdravlje i ljepota zuba dio su sveopšteg tjelesnog i duševnog zdravlja, a skladnost i ljepota zdravog osmijeha pridonosi sticanju samopouzdanja što je izuzetno važno u privatnom i poslovnom životu svakog čovjeka. Ali već dugi niz godina naučnici upozoravaju na ozbiljnost problema koji se odbnosi na loše  oralno zdravlje  koje je  preduslov zdravlja cijelog organizma. Njihov fokus je na prevenciji I oralnoj higijeni. Kontrola plaka i redukcija kariogenih bakterija prvi je i najvažniji nivo u prevenciji karijesa. Četkanjem zuba uklanja se zubni plak što je i glavni cilj prevencije.

Europska akademija za dječju stomatologiju preporučuje fluoride u zubnim pastama u koncentracijama koje se kreću od 500 ppm za djecu od 6 mjeseci do 2 godine, 1000 ppm za djecu od 2 do 6 godina i 1450 ppm fluorida za one iznad 6 godina. Korisno je profesionalno nanošenje fluoridnih lakova u ordinacijama, a posebno je važno prekinuti učestalo konzumiranje zaslađenih napitaka. Preporuka za prvi posjet stomatologu je vrijeme nakon nicanja prvih zubi, odnosno do navršene prve godine života. Kontrolne preglede za djecu do 15. godine života potrebno je obavljati svaka tri mjeseca i po potrebi, ukoliko dijete ima bilo kakvih problema. Na taj način većina promjena će biti uočena i sanirana na vrijeme.

Procjenjuje se da je 95% ljudi do 35. godine imalo problema vezanih za zubni karijes. To je bolest hroničnog karaktera koja sporo napreduje, a očituje se truljenjem zubnih supstanci: cakline, dentina i korijena zuba. Spontanog izlječenja i zacjeljenja zubnog karijesa nema. Glavni uzročnik nastanka zubnog karijesa je zubni plak. Bakterije koje se nalaze u zubnom plaku hrane se šećerima koje unosimo hranom. Iz tog razloga higijenu usne šupljine treba provoditi redovno i na pravi način, pravilno odabranom četkicom uz obvezno korištenje zubnog konca. Klinička istraživanja dokazala su kako žvakanje guma za žvakanje bez šećera nakon jela  povoljno utiče na zdravlje zuba i usne šupljine. Naučnici tvrde kako razni upalni procesi u organizmu mogu biti povezani s bakterijama koje nalazimo u ustima, a postoje brojne studije o povezano­sti parodontitisa i sistemskih bolesti kao što su kardiovaskularne bolesti, dijabetes, moždani udar i komplikacije u trudnoći.

Stoga je od izuzetne važnosti svaku vrstu mikrobne infekcije koja zahvata tvr­da zubna tkiva, endodontski prostor, periradikularno ili periapikalno tkivo, na vrijeme liječiti jer pravovremenim liječenjem suzbijamo daljnje širenje infekcije unutar samog zuba, a posljedično i u okolne strukture i udaljene organe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top