Polieteri

Polieteri se svrstavaju u grupu sintetičkih elastomera. Sastoje se od baze i katalizatora kojima su dodana punila, boje i drugi dodaci. Polieteri su izuzetno precizni i dimenzijski stabilni. Zahvaljujući tome što nakon polimerizacije nema nusprodukata i kontrakcija, koja je manja od ostalih polimera, svrstava se u jedan od najboljih materijala za otiskivanje u implantoprotetskoj terapiji. Indiciran je i za otiskivanje finih intraoralnih detalja pri preparaciji zuba za krunice, mostove, ljuskice, inlaye, onlaye, overlaye, totalne proteze. Vrijeme vezivanja u ustima je kratko (5 minuta).

Pozitivno svojstvo polietera je prirodna hidrofilnost, što spriječava slinu i vlagu uda utiče na tačnost i integritet  otiska. Prednost polietera je i tiksotropno svojstvo. Tiksotropno svojstvo označava karakteristiku materijala da u trenutku kad materijal  potiskujemo  kroz špricu  on postane rjeđi do trenutka dok se ne stabilizira na zubu.

Polieter ima i neke nedostatke. Vrlo je čvrst nakon stvrdnjavanja pa se teško vadi iz podminaranih područja, stoga nije indiciran za otiskivanje parodontopatičnih zuba ili u slučajevima gdje preostaje veći broj nebrušenih zubi. Još je jedno negativno svojstvo polietera je neugodan ukus što često kod pacijentima potiče nagon na povraćanje. Zbog  velike čvrstoće nakon polimerizacije  problematično je odvajanje otiska sa gipsanog modela. Kako bi se izbjegli lomovi na modelu za izlijevanje otisaka potrebno je koristiti gips velike čvrstoće (tip IV,V). Uvođenjem u upotrebu mekšeg (soft)  polietera danas to svojstvo izrazite čvrstoće više nije nedostatak .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top