Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Modul 8 CS Orthoseminarsa – Asimetrije

Modul 8 CS Orthoseminarsa – Asimetrije

U ortodonciji radimo sa asimetrijama na dnevnoj bazi – dentalnim i skeletalnim. Moje oči odmah gledaju u sredinu gornje čeljusti tokom prve konzultacije kako bih vidio da li se sredine poklapaju. To je jedno od najvažnijih točaka za pacijenta glede estetike. Na primjer,  sredine se obično ne poklapaju ukoliko nedostaju zubi zbog toga što zubi uvijek traže kontakt.

 

Asy1 + Asy1.1: Srednja linija kroz sredinu glabele i sredinu brade

Dentalne asimetrije: nedostajeći zubi, prekobrojni zubi, impaktirane dvojke npr., problemi sa angulacijom (najčešće uzrokovano greškama prilikom lijepljenja bravica), rotacije, impaktirani zubi, ispuni, funkcionalni pomaci, blokirani zubi itd.

Asy2: Nedostajući 46, donja čeljust – pomak srednje linije prema desno

Asy3: Asimetrija gornja čeljust, distalni pomak kvadrant 1 zbog nedostajućeg 16

Skeletalne asimetrije: Ljudi su asimetrični, to je prirodno. Na primjer, nos je gotovo uvijek van sredine sa pomaklom u lijevo ili u desno. Kod jako izražene asimetreije se pacijenti obično upućuju na ortogonatsku kirurgiju.

Asy4: Skeletalna asimetrija

Asy5: Snježna pahuljica

Terapija: Kod dentalne asimetrije obično prilagođavamo asimetrični luk simetričnom. Rjeđe simetričan prilagođavamo asimetričnom luku. Ovisno o dijagnozi gledamo da li otvaramo prostore ili radimo kompenzacijske ekstrakcije. Jako je važno NIKAD uspostaviti dijagnozu bez slike lica u osmijehu!

Asy9: Lingvalno stanje /retinirani 15, gornja čeljust – pomak srednje linije prema desno

Uvijek kažemo pacijentima tokom prve konzultacije da je jedina potpuno simetrična stvar u prirodi snježna pahuljica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top