Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Preosjetljivost zuba

Preosjetljivost zuba

preosjetljivost zuba cetvrtakOsjetljivost zuba je veoma čest problem koji se susreće kod velikog broja ljudi. Naši zubi mogu biti veoma osjetljivi na različite nadražaje; toplo, hladno, slatko ili kiselo. Prekomjernu osjetljivost zuba izazivaju:

  1. Nepravilna tehnika pranja zuba suviše tvrdim četkicama može veoma lako da ošteti gleđ zuba i na taj način izloži spoljašnjim uticajima izuzetno osjetljivi dentin;
  2. Povlačenje desni sa vratova zuba kao jedan od simptoma oboljenja potpornog aparata zuba-parodontopatije, dovodi do izlaganja vratova zuba različitim nadražajima i pojave bola;
  3. Škripanje zubima ili prekomjerno stiskanje zuba dovodi do stvaranja izuzetno velike sile koja razlažući se na svoje komponente, praktično izbija djelove gleđi sa najslabijih mjesta, što su vratovi zuba i tako izaziva pojačanu osjetljivost ovih djelova.

Bol koji se pri tome stvara može da varira od blago neprijatnog osjećaja do izuzetno jakog, oštrog i probadajućeg bola koji nastaje pri najmanjem nadražaju. Važno je napomenuti da prekomjerna osjetljivost može biti i simptom nekog ozbiljnijeg oboljenja zuba, tako da je potrebno obavezno posjetiti stomatologa da bi se utvrdio uzrok nastanka osjetljivosti i odredila terapija.

Terapija je različita u zavisnosti od stepena izraženosti simptoma.

Izvor: mojzubar.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top