Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Pasta za zube sa ukusom čokolade

Pasta za zube sa ukusom čokolade

Pasta za zube sa ukusom -okolade petak

Kompanija koja prodaje luksuzne proizvode za njegu usne šupljine razvila je liniju paste i za zube s ukusom čokolade koja ne sadrži fluor, nego novi patent rennou.

Sigurno se sjećate kako ste u djetinjstvu “poludjeli” za pastom za četkanje zuba s nekim neklasičnim ukusom, poput jagode ili banane. Obična pasta s okusom metvice jednostavno se nije mogla mjeriti s nečim egzotičnim! Sada se na tržištu pojavila pasta za zube s okusom čokolade!

Najveći problem kod mališana taj je što oni progutaju između 30 i 75 posto paste za zube prilikom četkanja, a s time i veliku količinu fluora te nečistoće i ostataka hrane koju su trebali ukloniti. Kao odgovor na ovu dilemu, jedna kompanija koja prodaje luksuzne proizvode za njegu usne šupljine razvila liniju pasti za zube s ukusom čokolade koja ne sadrži fluor, nego novi patent rennou. Ova tvar nije toksična i u potpunosti je sigurna za gutanje, ističu iz kompanije Theodent.

Biste li se usudili četkati zube pastom s ukusom čokolade?

Kada su u pitanju naši najmlađi, roditelji bi trebali voditi računa o količini konzumiranog fluora, jer višak može biti štetan. Djeca koja četkaju zube pastom s fluorom ispod 12. godine izlažu se  povećanom riziku od razvijanja blagog oblika fluoroze – oštećenja zubne cakline zbog previše fluora za vrijeme rasta i razvoja.

Ova tegoba može nastati ako dijete uzima previše fluora za svoju visinu i težinu tokom razdoblja u kojem se razvijaju zubi. Takođe, neka djeca vole ukus paste za zube s fluorom, te pastu progutaju, umjesto da je ispljunu. Problemi nastaju kada dijete unese dovoljne količine fluora putem prehrane i vode, pa sve dodatne količine stvaraju višak.

Izvor: ordinacija.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top