Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Preventivne oralno-higijenske mjere kod osoba s Downovim sindromom

Preventivne oralno-higijenske mjere kod osoba s Downovim sindromom

Preventivne oralno ponedeljak

S obzirom na sve duži prosječni životni vijek osoba s Downovim sindromom (danas oko 55 godina), očuvanje oralnog zdravlja izuzetno je važno jer direktno utiče na kvalitet života kako oboljelih osoba, tako i njihovih roditelja/skrbnika. Redovno posjećivanje stomatologa te pravilno i redovito provođenje oralno-higijenskih mjera prvi je korak u očuvanju oralnog zdravlja oboljele osobe.

Optimalan nivo oralne higijene osobe s Downovim sindromom teško postižu samostalno.

Da bi se oralna higijena dovela i održala na zadovoljavajućem nivou, potrebna je podrška roditelja/skrbnika.

Oni oboljelu osobu moraju poticati na samostalnu brigu o oralnom zdravlju, ali i stalno nadzirati primjenu oralno-higijenskog postupka te naknadno kontrolisati kako je on obavljen. Ako osoba s Downovim sindromom ne može ili nema želju za samostalnim održavanjem oralne higijene, roditelj/skrbnik to mora učiniti umjesto nje. Da bi se oboljelu osobu ili njegovog roditelja/skrbnika motivisalo na pravilno pranje zuba, povremeno treba primijeniti tzv. indikatore plaka. Oni mogu biti u obliku tečnosti ili tablete, a nakon primjene, privremenom promjenom boje na zubima oni označe mjesta koja sadrže naslage plaka.

S obzirom na to da osobe s Downovim sindromom nerijetko imaju izbrazdan jezik i povećane jezične papile, na jeziku i unutar njegovih brazda lako se nakupljaju ostaci hrane, bakterije i odljuštene epitelne stanice. Pritom može doći do njihove razgradnje i nastanka neugodnog mirisa iz usta (halitoza, foetor ex ore) koji može postati toliko neugodan da se oboljela osoba počinje na neki način izbjegavati i izolirati. Da bi se to izbjeglo, osim higijene zuba treba održavati i higijenu jezika.

Kod osoba koje donekle samostalno peru zube preporučuje se upotreba električnih četkica za zube. Posebnu važnost treba posvetiti preporukama vezanima uz zdravu, nekarijesogenu prehranu koja treba sadržati što više svježeg, neprerađenog voća i povrća, a što manje rafiniranih ugljikohidrata te hrane koja se lako lijepi i teško uklanja s zuba.

Kako bi se podigla otpornost zuba na štetno djelovanje kiselina koje nastaju kao posljedica metabolizma karijesogenih bakterija, preporučuje se primjena proizvoda sa fluorom, ali uvijek u dogovoru sa stomatologom.

Osim toga, poželjno je upotrebljavati paste za zube s povećanom koncentracijom fluora te povremeno ispirati usnu šupljinu tečnošću za ispiranje koja sadrži fluor.

Kod mlađih oboljelih osoba sa zdravim zubima preporučuje se preventivno pečaćenje okluzalnih ploha zuba, kako bi se spriječio nastanak okluzalnog karijesa. Zbog usporenog nicanja zuba i česte hipodoncije, poželjno je što duže očuvati mliječne zube u ustima, pogotovo utvrdi li se da ne postoji trajni nasljednik.

Zdrav-zivot.hr.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top