Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Promišljen pristup estetskoj stomatologiji

Promišljen pristup estetskoj stomatologiji

Sigurno ste primjetili da mnoge stomatološke poliklinike u sklopu svoje marketinške kampanje nude “nove zube u 24 sata”. Prve markentinške kampanje u vezi toga su se  odnosile na dobivanje privremenih zuba nakon ugradnje implantata metodom All-on-4. Međutim trend se pomalo proširio i na ostale segmente u dentalnoj medicine, i sve mora biti gotovo u nekoliko dana. Prilagođavanjem današnjem užurbanom načinu života naglasak se stavlja na brzinu, tako da kvaliteta ponekad pada u drugi plan.

Istina je da privremene zube možete dobiti u 24 sata, ponekad čak i trajne, ali samo u izuzetnim situacijama. Puno je češća situacija da našem tijelu ipak treba malo više vremena. Naime, savršen novi osmijeh ponekad znači velike zahvate u ustima. U situacijama kada ima potrebe za velikim zahvatima kao što su zubni implantati, treba ići promišljeno, sa planom i polagano. U tim slučajevima se nose privremeni zubi do kraja terapije, i tako se osigurava normalno funkcioniranje na poslu i u svakodnevnim aktivnostima.

Dizajn novog osmijeha i njegova realizacija su ozbiljan medicinski i estetski zahvat. Novi osmijeh je veliki korak za pacijenta, pa je bitno da njime bude potpuno zadovoljan. Potreban je pristup u kojem se naglasak stavlja na planiranje, poštujući prirodne procese zacijeljenja tkiva sa ciljem izgradnje osmijeha sa kojim će pacijent biti zadovoljan dugi niz godina.

Da bi dobili ovakav rezultat potreban je jasan raspored koji ne uzima puno vremena. Pacijent tačno treba da zna šta ga čeka, jer ulažu vrijeme i novac u svoje zdravlje a istovremeno im je važno kako izgledaju za vrijeme i nakon procesa izrade zuba.

Dizajn osmijeha treba raditi sa osvrtom na želje pacijenta, ako su one realne i izvedive. Ipak treba biti svjestan da priroda diktira glavne postavke, tj zatečeno zdravlje zuba i desni, kao i crte lice pacijenta

Prilikom planiranja terapije koristiti pomoćna sredstva kao što je sofisticirani digitalni program za dizajn osmijeha, jer ubrzava i olakšava posao. On omogućava planiranje nekoliko verzija terapije. Na taj način, pacijent može shvatiti da su neka njegova očekivanja možda nerealna.

Cilj svake protetske terapje je napraviti prekrasan i funcionalan osmijeh usklađen s Vašim crtama lica koji će Vam služiti dugo, dugo.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top