Home / ZANIMLJIVOSTI / Dešavanja / Dan Zubić vile

Dan Zubić vile

Ako niste znali, Internacionalni dan Zubić vile slavimo 28 februara.

Mališanima smjena mliječnih zuba može biti veoma zabavna ukoliko upotrebimo magične moći njihove mašte i u njihov svijet pozovemo zubić vilu. Smjena mliječnih zuba stalnim zubima jednako je uzbudljiva kao čekanje poklona ispod jelke samo što poklon donosi vila, a ostavlja ga ispod jastuka u zamjenu za mliječni zub.

Kada ispadne mliječni zub potrebno ga je staviti u kutijicu ili parče tkanine a zatim ispod jastuka. Svako dijete će biti veoma uzbuđeno i zaspati sa velikim iščekivanjem nagrade koju će dobiti. Nagrada je ono što djeci tera strah od vađenja zuba.

Zubić Vila je priča novijeg datuma a mnoge kulture su mliječnim zubima pripisivali magičnu moć vijekovima prije. Tako su, vikinzi davali djeci novčiće u zamjenu za zub a zatim bi napravili nakit od zuba koji su nosili oko vrata kao amajliju. Ova amajlija štitila ih je kad su išli u borbene pohode.

Englezi su u srednjem vijeku uništavali mliječni zub ili ga palili kako bi spriječili vješticu da baci čini na dijete.

U Japanu gornj zubi koji ispanu kod djece se bacaju na krov, a donji zubi se postavljaju ispod patosa. Vjeruje se da bi to moglo da pomogne da novi zubi pravilno izrastu.

Norvežani i Finci su vjerovali u trola Hammaspeikko koji je dolazio po djecu koja nisu oprala zube. Vjerovali su da šum četkice za zube plaši trola. Mnogo godina kasnije ova legenda pretočena je u ilustrovanu priču Karijus i Baktus koja se i dan danas izvodi u pozorištima. Takođe priča o Karijesu i Baktusu je dio obaveznog gradiva u osnovnim školama. Na ovaj način djeca kroz priču i igru uče kako da održavaju pravilnu higijenu zuba. Možda je upravo ovaj trol zapravo preventivno uticao na Skandinavce koji po statistici spadaju u grupu naroda sa najzdravijim zubima.

Da se vratimo na priću o Zubić Vili. Slično Deda Mrazu i ona ima spisak ali ne dobre djece već dobro opranih zuba. Tako oni zubi koji su bez karijesa, vrijede mnogo više. Takođe čisti zubi su vrijedniji od neopranih. Zbog toga Zubić vila će donijeti vrijedniji poklon ako djeca svoje zube budu lijepo prali.

Kroz ovakve priče i uz pomoć mašte, djeca će početi da pridaju sve više važnosti pranju zuba. Veoma je bitno da se djetetu u najranijem uzrastu izgradi svijest da je higijena zuba veoma bitna. Preporuka je da se djeca često vode kod stomatologa na pregled, da djeca redovno peru zubiće, da roditelji budu pravi primjer svom djetetu ali i da obavezno kontrolišu svoje dijete I pomognu mu da opera zube. To treba raditi strpljivo i bez žurbe a uz konstruktivne savjete pokušati osamostaliti dijete i ohrabriti ga da samo opere zube.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top