Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Psihološki pristup prevenciji dentofobije

Psihološki pristup prevenciji dentofobije

Psihološki pristup prevenciji dentofobije petak

Dentofobija (dentalna fobija) je vrlo intenzivan strah od stomatologa i stomatološkog pregleda koji često dovodi do izbjegavanja. Manifestuje se u mislima i osjećajima užasa pri pomisli na stomatološki pregled koji su paralizirajući za osobu.

Vodeće svjetske specijalizovane stomatološke poliklinike problemu dentofobije i dentalne anksioznosti pristupaju interdisciplinarno kroz saradnju stomatologa i psihologa. Psiholog učestvuje u procesu prevencije kroz savjetovanje odraslih osoba i roditelja djece, te u terapiji već razvijene dentofobije kod osobe.

Psiholozi ističu tri bitna faktora kod psihološkog pristupa prevenciji dentofobije a to su

dobar odnos, povjerenje i kontrola. Karakteristike psihološkog pristupa dentofobiji su:

  • Važno je odabrati pouzdanog i kvalitetnog stomatologa u koga imate potpuno povjerenje.
  • Kvalitetan stomatolog je kompetentan, strpljiv, prijateljski, dobar u komunikaciji i brižan prema pacijentu.
  • Dobar odnos sa stomatologom od vitalnog je značenja u prevenciji dentofobije. Važno je razviti odnos koji je otvoren, podržavajuć i s punim povjerenjem.
  • Preporučuje se napraviti inicijalni susret u kojem se razgovara sa psihologom i stomatologom, te obavlja samo pregled ili čišćenje zuba bez većih i invazivnih medicinskih zahvata. Time se počinje graditi odnos povjerenja sa stomatologom i navikavanje na stomatološki pregled.
  • Pacijent može stomatologu postaviti svako željeno pitanje. Stomatolog prije bilo kojeg medicinskog zahvata detaljno, na jednostavan, emocionalno podržavajuć i pacijentu razumljiv način objašnjava sve postupke i korake u radu.
  • Ukoliko je potrebno sa pacijentom se mogu dogovoriti posebni znakovi koje može koristiti kada želi naznačiti da ga nešto boli, da mu je nelagodno ili kada želi uzeti malu pauzu u samom zahvatu. Time pacijent uspostavlja osjećaj kontrole u samom stomatološkom pregledu.
  • Važno je da je stomatološka ordinacija ugodnog, prijateljskog, opuštajućeg i neugrožavajućeg izgleda i atmosfere.
  • Preporučuje se mogućnost da pacijent može po potrebi slušati muziku na slušalice tokom samog pregleda čime se opušta i smanjuje se osjećaj nelagode i straha.

Izvor: radionov.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top