Home / ZANIMLJIVOSTI / Oralna higijena / Kada se zubi ne bi smjeli izbjeljivati?

Kada se zubi ne bi smjeli izbjeljivati?

Kada se zubi ne bi smjeli izbjeljivati ponedeljak

Izbjeljivanje zuba je procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje bijelja.

S obzirom na način provođenja, tehnike izbjeljivanja zuba dijele se na one koje se izvode u stomatološkoj ordinaciji i na one koje se provode kod kuće pod nadzorom stomatologa i bez njegovog nadzora. U novije je vrijeme u razvijenim zemljama sve češće izbjeljivanje zuba u kozmetičkim salonima. Sredstva za izbjeljivanje zuba kod kuće bez nadzora stomatologa uključuju zubne paste, gelove, otopine, lakove i žvakaće gume za izbjeljivanje.

U estetici lijepog osmijeha, važnu ulogu igra i nijansa zuba, međutim postoji nekoliko situacija kada se ne preporučuje izbjeljivanje zuba. Razlozi za to mogu biti sistemske i lokalne prirode.

Izbjeljivanje zuba se ne preporučuje kod trudnica i dojilja, jer ne postoji dovoljno istraživanja o eventualnom štetnom djelovanju sredstava za izbjeljivanje na plod i dojenčad. Osim toga, nije poželjno izbjeljivati zube kod djece mlađe od 10 godina. Takođe, postoji li alergija na neki od sastojaka sredstva za izbjeljivanje, treba pronaći drugo odgovarajuće sredstvo ili odustati od izbjeljivanja. Ono što se često zanemaruje na početku postupka izbjeljivanja zuba su očekivanja pacijenta. Kod pacijenata koji imaju nerealna očekivanja od izbjeljivanja bolje je ne započinjati taj postupak. Pored toga, pacijenti koji se nisu spremni odreći pojedinih navika koje utiču na boju zuba (pušenje, pijenje crne kafe, čaja i sl.) imaju manje šanse da budu zadovoljni učinkom tretmana izbjeljivanja. Ponekad pacijenti prilikom primjene pojedinih tehnika izbjeljivanja imaju izrazito jak nagon za povraćanjem pa treba tražiti alternativna rješenja.

Grupe lokalnih (relativnih) kontraindikacija za izbjeljivanje su: loši endodontski sanirani zubi; zubi sa starim i neodgovarajućim ispunima; zubi sa širokim pulpnim komoricama; zubi s frakturama i opsežnim gubitkom cakline (zbog abrazije, erozije, traume i dr.); zubi s parodontnom bolešću kod kojih postoji povlačenje zubnog mesa i ogoljenje zubnog vrata; zubi s ispunima, protetskim nadomjescima i/ili estetskim ljuskicama kojima bi se tokom izbjeljivanja takođe promijenila boja, ali ih se po završetku tretmana ne bi zamjenjivalo novima.

zdrav-zivot.com.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top