Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Spriječite sportsku povredu vaših zuba

Spriječite sportsku povredu vaših zuba

S obzirom na to da se uzroci većine ozljeda u sportu mogu predvidjeti, na njih se može djelovati i preventivno. To podrazumjeva prije svega upotrebu različitih oblika zaštitnih sredstava kao što su kacige, štitnici i maske za lice te štitnici za usta i zube. Štitnici za usta i zube najdjelotvorniji su  za prevenciju orofacijalnih ozljeda.

Pod pojmom dentalni štitnik  za sportiste se podrazumjeva višeslojni laminirani  štitnik, individualno izrađen u stomatološkoj ordinaciji, odnosno zubotehničkoj laboratoriji. Izrađuju se posebno za svakog sportistu, tačno po mjeri njegove vilice, što osigurava bolji sklad sa zubnim lukom, bolje prianjanje štitnika na zube te bolji prenos sila. Individualno izrađeni štitnici ne stvaraju  smetnje pri disanju i govoru, pa se sportisti mogu potpuno usresrediti na svoje aktivnosti. Štitnici se izrađuju  na osnovu alginatnih otisaka vilice, čime se dobija radni model prema kojem se izrađuje štitnik. Materijali od kojih se izrađuju biološki su prihvatljivi, lako se peru, čiste i dezinfikuju te ne izazivaju alergijske reakcije. Imaju i određeni stepen tvrdoće i čvrstoće kako bi ublažili udarac i sačuvali strukture usne duplje. Štitnici se mogu izraditi u različitim bojama i s različitim natpisima, zavisno od želje sportiste. Jedini uslov koji stomatolog postavlja sportisti jeste da su mu svi zubi sanirani, tj. popravljeni, bez karijesa ili loših ispuna – plombi. Budući da se profesionalno sportom bave uglavnom mlađi ljudi, očekivati je da vode brigu o svom zdravlju i izgledu, najviše o izgledu lica, odnosno zuba koji u kontaktu s okolinom prvi upadaju u oči.

Štitnici  se preporučuju i djeci kojoj su tek počeli nicati trajni zubi, i to ne samo za bavljenje sportom, nego i u svakodnevnoj igri. Stoga nemojte dopustiti da vam pri bavljenju omiljenim sportom, bilo profesionalno bilo rekreativno, pukne zub ili bude izbijen, i to samo zato što se na vrijeme niste pravilno zaštitili. Dobro je zapamtiti da je jedan zub vrijedniji i od najskupljeg štitnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top