Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Šta su fisure i zašto ih pečatimo?

Šta su fisure i zašto ih pečatimo?

Na griznim plohama pretkutnjaka i kutnjaka, posebno kod djece i mlađih osoba, vidljive su brojne, fino oblikovane i različito razvedene jamice, udubine, žljebovi i brazde, koje se zajedno  nazivaju fisure. Najdublji dijelovi fisura često su, zbog svojih dimenzija i anatomskog oblika, teško ili nikako dostupni vlaknima četkice za zube, što ih čini idealnim mjestom za nakupljanje ostataka hrane i bakterija, a samim tim i pogodnom lokacijom za nastanak karijesa. Istraživanja su pokazala da je u dobi od 5 do 17 godina čak 84% karijesnih lezija smješteno upravo u području fisura.

Da bi se spriječio nastanak karijesa na tim mjestima, stomatolozi provode postupak koji se naziva pečaćenje, odnosno zalijevanje fisura zuba. Tim se postupkom u prethodno očišćene i pripremljene fisure unose tzv. pečatne smole, odnosno odgovarajući stomatološki materijali koji imaju zadatak popuniti, tj. zapečatiti sva ona mjesta nedostupna za čišćenje, kako bi se u njima spriječilo nakupljanje i razmnožavanje bakterija, te nastanak karijesa. Smatra se da se  broj karijesnih lezija u području grizne plohe bočnih zuba moguće smanjiti za 50% upravo izradom fisurnih pečata a uz pravilnu oralnu higijenu i redovne posjete stomatologu, taj postotak raste i do 70%.

Redovna i pravilna oralna higijena, redovni odlasci stomatologu, uz preventivno zatvaranje fisura su ispravan i siguran način za dugotrajno očuvanje zdravlja zuba i lijepog osmijeha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top