Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Može li se erozija zuba spriječiti?

Može li se erozija zuba spriječiti?

Može li se erozija zuba spriječiti srijeda

Erozija zuba je stanje koje se pojavljuje kod djece i odraslih. Dugotrajna niska pH vrijednost u usnoj šupljini (ispod 5,5) dovodi do erozivnih promjena na zubima. Erozija može izazvati preosjetljivost zuba i bol, te druge kliničke i estetske probleme. Erozivne promjene mogu se sanirati odgovarajućim stomatološkim tretmanom, ali još je važnije da se mogu pravovremeno i spriječiti.

Pojava erozije zuba se kao i njezino daljnje napredovanje mogu spriječiti. Prije svega treba prepoznati i izbjegavati sve faktore koji snižavaju pH vrijednosti u usnoj šupljini. Naravno da to ne znači nužno odreći se gaziranih pića, voćnih sokova, kisele hrane i sl. Gazirana i zašećerena pića treba piti što manje jer ne samo da imaju erozivni potencijal nego nisu dobra ni za zdravlje. Njih i voćne sokove trebalo bi piti sa slamkom i to tako da kisela tečnost što kraće bude u kontaktu sa zubima. Pijenje i mućkanje usta gaziranim pićem, sokom ili sl. (pogotovo prije spavanja) nikako nije dobro jer se tako samo povećava površina zuba koja dolazi u dodir s kiselinom.

Četkanje zuba (posebno tvrdim četkicama) neposredno nakon konzumacije kiselih tvari ili povraćanja može znatno ubrzati razvoj erozivnih promjena na zubima. Djeca i mladi, nerijetko neposredno nakon konzumacije kiselih pića poslije doručka (voćni sokovi) ili večere idu prati zube, što nikako nije dobro jer su zubi tada najranjiviji. Odrasli katkad nakon konzumacije vina koje reverzibilno može izazvati obojenje zuba (pogotovo crno vino) promjenu boje nastoje ukloniti četkanjem zuba ne razmišljajući o tome da su i vina kisela te nagrizaju površinu cakline. S četkanjem zuba treba pričekati od 30 do 60 minuta kako bi se pH vrijednost u usnoj šupljini normalizovala. Žvakanje žvakaćih guma bez šećera pojačava izlučivanje sline, a konzumacija mlijeka ili mlije­čnih proizvoda (sir, jogurt i sl.) zbog kalcija i fosfata koje sadrže mogu pomoći u normalizaciji pH vrijednosti u usnoj šupljini i blagotvorno djelovati na remineralizaciju.

zdrav-zivot.com.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top