Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Stomatološki tretman pacijenata sa bubrežnim oboljenjima

Stomatološki tretman pacijenata sa bubrežnim oboljenjima

Bolesti bubrega sa sobom povlače niz disfunkcija u organizmu kao što su produženo krvarenje, povišen krvni pritisak kao i sklonost ka infekciji. Ovo uveliko predstavlja prijetnju od potencijalnih komplikacija kod stomatoloških intervencija.

Pošto bubrežna oboljenja mogu biti lakša i teža, stomatološki tretman je individualan. Zato je, prije pružanja stomatoloških intervencija, od velike važnosti  poznavanje prirode bolesti i komplikacija kojima su skloni ovakvi pacijenti. Invazivni stomatološki tretmani kao što su oralnohirurške intervencije zahtijeva konsultaciju sa nefrologom gdje se obično sprovodi profilaktička antibiotska zaštita.

Obično se daje cefaleksin koji dobro djeluje na Staphiloccocus aureus, dok tetraciklin i streptomicin treba izbjegavati jer su nefrotoksični.

Kod pacijenata sa hroničnim oboljenjem bubrega zbog sklonosti ka infekciji se izbjegava endodontski tretman mliječnih zuba kao i višekorjenih stalnih zuba. Takođe se izbjegava i liječenje gangrenoznih zuba ili onih sa apikalnim parodontitisom. Ekstrakcija se radi u lokalnoj anesteziji. Od anestetika se koristite lidocaine i xylocaine jer se razgrađuju u jetri.

Smiju se dati skoro svi analgetici (voltaren, analgin,…), kao i lijekovi koji sadrže kodein jer se oni metaboliziraju u jetri.

Pošto ovi pacijenti često imaju hepatitis (B ili C) stomatolog je dužan preduzeti sve mjere predostrožnosti (zaštitne naočale, maska, kapa, rukavice; vakcinacija protiv B hepatitisa).

Ako se stomatološka intervencija mora uraditi u opštoj anesteziji neophodna je konsultacija sa nefrologom i anesteziologom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top