Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Stomatološki zahvat kod pacijenata sa leukemijom

Stomatološki zahvat kod pacijenata sa leukemijom

Leukemija je maligna bolest bijelih krvnih stanica. Dominantan klinički znak akutne leukemije u usnoj šupljini je opšte povećanje gingive koje nastaje zbog infiltracije  leukemijskim stanicama.

Povećanje gingive javlja se kod 36% pacijenata s akutnom leukemijom. Dominantan oralni nalaz je bljedilo oralne sluznice. Pacijenti s dijagnostifikovanom leukemijom zahtijevaju modifikovan pristup stomatologa. Prvo je potrebno, u komunikaciji s lijekarom, dobiti informaciju o stadiju bolesti i opštem stanju bolesnika. Kod bolesnika koji su u akutnoj fazi bolesti ili u lošem opštem stanju treba odgoditi sve stomatološke zahvate. Hitne stomatološke zahvate, koji se ne mogu odgoditi, preporučljivo je obaviti u bolničkom okruženju.

Stomatološka sanacija preporučuje se prije početka hemoterapije. Prije početka bilo kakvog invazivnog zahvata stomatolog mora imati uvid u najnoviju krvnu sliku pacijenta kako bi na vrijeme detektovao manjak trombocita i neutrofila i poduzeo mjere predostrožnosti. Zahvati nakon liječenja zavise od stanja pacijenta i njegove bolesti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top