Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Suva usta kod starijih osoba izazivaju lijekovi

Suva usta kod starijih osoba izazivaju lijekovi

Pljuvačne žljezde kod starijih osoba su često hipofunkcionalne. Staračka kserostomija se najčešće pojavljuje kao nuspojava prilikom uzimanja redovne terapije. Ovaj poremećaj pljuvačnih žlijezda može da dovede do pojave karijesa, izmjene u čulu ukusa, isušivanja oralne sluznice i pojave oralne kandidijaze.

Sistematskim pregledom i meta analizom postojećih naučnih istraživanja naučnici su pokušali da utvrde da li postoji konekcija između terapije koju uzimaju osobe sa staračkom kserosotmijom, a zaključak do kojeg su došli je da postoji povezanost pojava suvoće usta i hipofunkcije pljuvačnih žljezda kod starijih osoba sa uzimanjem redovne terapije.

Do sad je urađeno samo nekoliko naučnih istraživanja koja su se bavila tematikom suvih usta izazvanih lijekovima i posljedicama te pojave. U postdoktorskoj studiji koju je sproveo dr Edvin Ten (Dr Edwin Tan) za Univerziteta Monaš (Monash University) iz Australije u saradnji s naučnicima Karlštat Univerziteta i Centrom za gerijatrijsku stomatologiju iz Švedske pregledano je ukupno 1.544 naučnih istraživanja na temu kako upotreba lijekova utiče na pojavu hipofunkcije pljuvačnih žljezda i kserostomije. Od tih istraživanja samo 52 su zadovoljavala kriterijume dr Tenovog istraživanja, a 26 je obuhvaćeno meta-analizom. Istraživanje je potvrdilo da je urološka, antidepresivna i psiholeptična terapija značajno povezana sa pojavom suvih usta kod osoba starijih od 60 godina. Kod nekih lijekova je ova pojava izričito naglašena, kao npr. kod lijekova za terapiju urinarne inkontinencije je pojava kserostomije šest puta češća nego kod uzimanja placeba. Ovo istraživanje pod nazivom “Medications that cause dry mouth as an adverse effect in older people: A systematic review and metaanalysis”, objavljeno je u onlajn izdanju the Journal of the American Geriatrics Society 26. oktobra 2017.godine.

Izvor: DT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top