Home / AKTUELNOSTI IZ STOMATOLOGIJE / Ukrasi na zubima

Ukrasi na zubima

Ukrašavanje zuba nije trend modernog društva. Seže daleko u prošlost i uvijek je bio  statusni simbol. Najčešće je to zlato koje se vjekovima koristilo za popravljanje zuba.

U današnje doba ukrašavanje zuba postao je pravi trend. Slijedile su ga i neke svjetski poznate ličnosti , kao npr.  Madonna i Katy Perry. Madonnina ogrlica za zube bila je napravljena od 24 dijamanta, a dijamanti u čeljusti pjevačice Katy Perry vrijedili su više hiljada dolara.

Cirkon na zubima  je bio apsolutni hit 90-ih godina prošlog vijeka a popularan je i danas. Danas  se naravno izbor  aksesoara za zube proširio, pa umjesto običnih cirkona imamo i različite oblike, zvjezdice, krstiće, simbole izrađene od  materijala koji su potpuno bezopasni i ne izazivaju nikakve alergijske reakcije u usnoj šupljini ni zubima.

Tretmanom postavljanja aksesoara na zube ne oštećuje se caklina i to je vrlo nježan postupak. Potpuno je bezbolan, vrlo jednostavan i ni na koji način ne oštećuje strukturu zuba. Prilikom postavljanja cirkona na zub, zub se ne brusi niti oštećuje. Za lijepljenje cirkona na zub koriste se bonding materijali koji se inače koriste u stomatologiji tako da se može isključiti strah od kancerogenog  djelovanja .

Kad dođe trenutak za skidanje nakita, nikako to ne pokušavajte sami kod kuće. Potrebno je otići stomatologu jer ga jedino on može skinuti. Takođe stomatolog, nakon skidanja nakita, polira zub tako da može ostati u stanju u kojem je bio prije stavljanja nakita.

Prilikom nošenja cirkona bitno je pravilno održavati oralnu higijenu. Naime, oko zubnog nakita se najčešće skupljaju bakterije i naslage pa je posebno oko nakita važno redovno čišćenje zuba.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Scroll To Top